Categories

Com t’ajuda el Mindfulness contra l’estrès com a cuidador

Com a cuidador, és possible que et trobis en una situació en la qual et sentis aclaparat, però hi ha algunes coses que poden ajudar al fet que el procés de ser cuidador sigui més fàcil per a la ment i el cos. Llavors, com ajuda el mindfulness als cuidadors amb l’estrès?

L’estrès de cuidar a un ser estimat afectat per la malaltia d’Alzheimer o altres formes de demència pot passar factura

La imprevisibilitat i les cures constants que es requereixen poden ser esgotadors, fins i tot encara que continuïs treballant fora de casa, assistint a l’escola o dedicant-te a altres interessos.

Les persones amb Alzheimer poden tenir canvis d’humor, confondre’s de temps i lloc, oblidar esdeveniments recents i prendre decisions equivocades que les posin en risc de sofrir lesions o malalties (com deixar l’estufa encesa). També poden tenir problemes per a acomplir activitats quotidianes com vestir-se o menjar correctament sense l’ajuda d’altres persones.

Això pot fer que els cuidadors del seu ser estimat, que acostumen a ser familiars, se sentin aclaparats per les seves responsabilitats i esgotats per la falta de somni degut als períodes de descans interromputs causats per les freqüents tasques nocturnes de cura, durant les quals han de vigilar la seguretat dels seus éssers estimats durant les hores de la nit fins que tornen a ficar-se al llit per a no molestar-los més quan per fi s’adormen cap a mitjanit després d’haver estat desperts tot el dia.

Si vols ajudar-te a tu mateix a suportar l’estrès de cuidar a algú amb demència, pots beneficiar-te d’un entrenament en mindfulness

L’atenció plena és una manera de parar atenció als pensaments i sentiments sense jutjar-los. Quan estàs atent, ets més conscient del que ocorre en el moment present. L’atenció plena ajuda a afrontar l’estrès perquè permet veure les coses com són en lloc de deixar-se atrapar per pensaments o emocions negatives.

L’atenció plena pot ajudar els cuidadors a jutjar-se menys a si mateixos i als altres quan estan estressats, la qual cosa els ajuda a acceptar-se millor, fins i tot quan cometen errors!

L’atenció plena és un enfocament que posa l’accent a estar en el moment present i permetre que els pensaments i sentiments vagin i vinguin sense judici ni resistència

El nucli de l’atenció plena consisteix a parar atenció a propòsit, en el moment present, amb compassió i curiositat.

L’atenció plena t’ajuda a ser més conscient dels teus pensaments, sentiments i entorn. Et permet veure les coses com realment són, t’ajuda a desprendre’t de pensaments i sentiments negatius perquè puguis prendre millors decisions sobre el que és millor per a tu o per als quals t’envolten, com un cuidador.

Què pot fer mindfulness per un cuidador?

L’atenció plena és una pràctica que pot ajudar-lo a reduir l’estrès, millorar la seva salut i benestar general i fins i tot convertir-li en un millor cuidador.

Els beneficis de l’atenció plena són molts: ens ajuda a centrar-nos en el moment present sense jutjar ni criticar; ens ensenya a ser conscients dels nostres pensaments i sentiments sense jutjar-los; augmenta l’autoconeixement; millora la nostra capacitat per a gestionar emocions fortes com la ira o l’ansietat; ens permet acceptar-nos tal com som en lloc d’intentar desesperadament canviar el que som, i potser el més important per als cuidadors, redueix el dolor físic crònic.

L’atenció plena pot ajudar a reduir els nivells d’estrès, amb l’avantatge afegit de fer que la cura sigui menys estressant

L’atenció plena pot ajudar a combatre l’estrès de diverses maneres. T’ajuda a estar tranquil i relaxat, la qual cosa reduirà el teu nivell general d’estrès. També t’ajuda a sentir-te més feliç, més connectat amb els altres i més productiu. Tots aquests beneficis se sumen a un menor aïllament i una major cura d’un mateix, dues coses que són crucials per als cuidadors que sovint se senten aïllats dels seus éssers estimats o incapaços de cuidar de si mateixos adequadament perquè estan molt ocupats cuidant de tots els altres.

Si estàs buscant una manera de reduir l’estrès que suposa cuidar a una persona amb demència, considera la possibilitat de provar l’atenció plena.