Categories

Com fer feliç a una persona amb Alzheimer

L’Alzheimer pot ser una malaltia esquinçadora, però no té per què ser-ho. És important recordar que encara pots fer feliç al teu ser estimat, encara que no et pugui reconèixer. Heus aquí algunes coses senzilles que pots fer perquè el teu malalt d’Alzheimer somrigui:

Tingues paciència

Pot ser que la persona amb Alzheimer oblidi alguna cosa que li has dit o que repeteixi alguna cosa que acabes de dir-li. Això pot ser frustrant i enfadar-te, però intenta mantenir la calma i la paciència. Recorda que el teu ser estimat no ho fa a propòsit, sinó que forma part del procés de la malaltia.

Riu-te quan faci alguna cosa graciosa

No passa res per riure, encara que no entenguis per què. No has de donar explicacions ni disculpar-te pel teu riure. Deixa’t portar. Està bé per als dos: per a tu, perquè et millora el dia i t’ajuda a alleujar l’estrès, i per a ell, perquè li fa sentir que torna a ser una persona, algú que importa, algú la vida de la qual encara té sentit.

Parla del passat

És important parlar del passat. Parlar de records feliços pot ajudar el teu ser estimat a sentir-se còmode i connectat amb tu. Demana-li que et conti anècdotes de la seva vida, com el seu primer treball o les seves vacances favorites de quan era més jove.

Sigues amable i compassiu

Sigues amable amb tu mateix. Aquesta és la part més difícil de la cura d’una persona amb Alzheimer, però també una de les més importants. Cometràs errors i sentiràs que estàs fallant com a cuidador, però això no significa que realment estiguis fallant.

Els errors són inevitables a l’hora d’aprendre a cuidar millor a un ser estimat, i fins i tot si no es comet cap error, hi haurà ocasions en les quals les coses no surtin segons el planejat o exactament com s’esperava. No passa res. Tot forma part del fet de ser éssers humans que s’esforcen al màxim en circumstàncies difícils.

Sigues amable i compassiu tant amb tu mateix com amb els altres (inclosos aquells que poden no entendre el que suposa el dia a dia). Si algú diu una cosa insensible o poc amable sobre la teva situació, no deixis que t’afecti, en lloc d’això, intenta respondre amb una cosa positiva com “encara sort que no estic sol” o fins i tot somriu-li amb afecte mentre penses internament “no saps res de mi”.

No tinguis por de plorar

No passa res per plorar. Està bé sentir-se trist a vegades i també enfadar-se o frustrar-se. També està bé ser feliç.

No has de fingir que tot va bé quan no és així, perquè no estàs només en aquest viatge…

Pots fer feliç a una persona amb Alzheimer sent pacient i compassiu

Per a fer feliç a una persona amb Alzheimer, has d’escoltar-la. Sigues pacient i amable. Riu-te quan facin una cosa graciosa o digui alguna ximpleria, però no riguis d’ells per ser diferents de tu. Parla del passat perquè sàpiguen on estan. Digues qui ets i on estàs cada dia perquè s’acostumin a la teva presència i la reconeguin com a persona segura.

Esperem que aquests consells t’hagin resultat útils. Recorda que no sempre és fàcil fer feliç a una persona amb Alzheimer, però si segueixes els nostres suggeriments i uses el teu cor, la persona se sentirà volguda i cuidada.