El concepte de resiliència ha guanyat cada vegada més rellevància en els últims anys, tant en les ciències socials com en el camp de la salut mental. Encara que originalment va ser encunyat en la física, la resiliència humana ens ensenya com recuperar el nostre estat original enfront de les circumstàncies adverses que poden deformar-nos o fragmentar-nos. En aquest article explorarem cinc claus fonamentals per a desenvolupar la nostra resiliència i aprendre a enfrontar els desafiaments de la vida de manera positiva i reeixida.

Tots podem vèncer l’adversitat

El primer pas per a desenvolupar la resiliència és comprendre que tots, independentment de les nostres circumstàncies, tenim la capacitat de superar les adversitats. Considerem aquells nens que han crescut en entorns familiars desfavorits o han experimentat greus problemes personals. Malgrat les condicions difícils, molts han aconseguit conrear un sentit de supervivència, esperança, adaptabilitat i bona autoestima. La clau està a separar els contextos externs de la nostra realitat interior i reconèixer el nostre propi valor com a individus. Per què no aprendre a ser feliços deixant enrere el passat i enfrontant el futur amb fortalesa?

Desenvolupa la teva competència emocional

Les persones resilients tenen la capacitat de prendre decisions autònomes i reconèixer el que és bo i dolent per a elles. Això implica tenir una bona autoestima, conèixer els nostres desitjos i comptar amb aptituds emocionals adequades. Les situacions traumàtiques o complexes ens brinden l’oportunitat de ser forts, de sobreposar-nos i d’enfrontar el futur sense temor. Tots posseïm la capacitat de fer front a les adversitats, per tant, mereixem conrear la nostra resiliència i desenvolupar la competència emocional necessària.

Accepta el dolor però mantingues l’esperança

La resiliència és una cosa ordinària, no extraordinària. Hem de ser realistes respecte a les dificultats que enfrontem i al mateix temps tenir una visió positiva de nosaltres mateixos. Acceptar i comprendre el dolor emocional és essencial per a superar-lo. La clau està a gestionar les emocions, establir metes i objectius en la nostra vida i mai perdre l’esperança. El canvi forma part de la nostra existència i només aprenent a enfrontar-lo creixerem com a éssers humans i ens enfortirem més.

Cultiva l’autocura i l’autoestima

Per a desenvolupar la nostra resiliència, és fonamental cuidar de nosaltres mateixos i cultivar una bona autoestima. Això implica practicar activitats que ens nodreixin física, emocionalment i mentalment. Cuidar la nostra salut, mantenir una bona alimentació, practicar exercici físic i descansar adequadament són aspectes clau en el nostre benestar general. A més, hem d’aprendre a tractar-nos amb amabilitat i comprensió, reconeixent la nostra vàlua i desenvolupant una actitud positiva cap a nosaltres mateixos.

Busca suport social i professional

Enfrontar l’adversitat pot ser difícil. És important buscar suport en familiars, amics o fins i tot professionals de la salut mental. Comptar amb un sistema de suport sòlid ens brinda l’oportunitat de compartir les nostres experiències, rebre consells i obtenir punts de vista diferents, la qual cosa pot enfortir la nostra resiliència. Recorda que hi ha especialistes dedicats a ajudar-nos a desenvolupar i enfortir la nostra resiliència, consultant-los podrem rebre orientació i eines per a enfrontar de manera més efectiva els desafiaments que se’ns presentin.

Desenvolupar la resiliència és fonamental per a enfrontar de manera saludable els desafiaments que la vida ens presenta. Tots som capaços de cultivar la nostra resiliència i utilitzar-la com una eina poderosa per a superar les adversitats. Seguint aquestes cinc claus fonamentals, podem aprendre a respondre de manera positiva davant l’adversitat i créixer com a persones fortes i resilients. Recorda, la resiliència no és una cosa que s’adquireix de manera instantània, sinó que s’enforteix amb el temps, l’experiència i l’autocura constant.

Jornada
Ciéntifica

2024

Dia
Hores
Minuts
Sec
La jornada més esperada sobre la prevenció de demències i l'avenç en nous abordatges.
INSCRIPCIONS LIMITADES
Tancar pàgina definitivament