Categories

La ciència darrere de la importància de la socialització per al cervell

El cervell és un òrgan complex, i és important mantenir la ment activa. Però, què significa això? Bé, a part de fer punt o aprendre tai chi, una de les millors coses que pots fer pel teu cervell és socialitzar.

La socialització és clau per a mantenir un cervell sa

Els beneficis de la socialització van més enllà de la salut física del cervell. Socialitzar també pot ajudar a mantenir l’agudesa mental, una cosa especialment rellevant a mesura que envellim. Un estudi publicat en el Journal of Neuroscience va descobrir que les persones grans socialment actives tenien millor memòria que les que no ho eren.

A més, s’ha demostrat que la socialització contribueix a mantenir la salut mental en general. Les recerques han demostrat que la solitud pot provocar depressió i fins i tot demència en alguns casos, però si es passa temps amb amics i familiars amb regularitat, el risc es redueix dràsticament.

La socialització pot fins i tot ajudar a prevenir l’Alzheimer o retardar la seva aparició

Un estudi realitzat per la Universitat d’Arizona va descobrir que les persones socialment actives obtenien millors resultats en les proves cognitives que les menys sociables. Els investigadors van concloure que la socialització podria ser una estratègia eficaç per a prevenir la demència, així com altres problemes de salut mental com la depressió i l’ansietat.

La socialització pot potenciar la memòria

Socialitzar és una forma estupenda de millorar la memòria. Com més socialitzis, més probabilitats tindràs de recordar coses més tard.

Per exemple, si estàs parlant d’una cosa interessant amb un amic i aquest et demana detalls sobre el que ha passat abans, t’ajudarà a recordar aquest succés i facilitarà que ell (i qualsevol altra persona que se n’assabenti) ho recordi més tard quan sigui necessari.

Com més socialitzis, més probable és que un amic et demani detalls sobre el que ha ocorregut abans. Això t’ajudarà a recordar aquest succés i facilitarà que altres persones que sentin parlar d’ell ho recordin més tard quan ho necessitin.

Tenir relacions sòlides i mantenir-se en contacte amb amics i éssers estimats pot ajudar a millorar el nostre estat d’ànim, fins i tot enfront de la demència.

No és cap secret que socialitzar amb amics i éssers estimats és bo per a la salut mental. Però sabies que també pot ajudar a prevenir o retardar la malaltia d’Alzheimer?

A mesura que envellim, el nostre cervell s’encongeix i perd massa, un procés anomenat “deterioració cognitiva”. Això li ocorre a tothom, però algunes persones són més vulnerables que altres a causa de la seva genètica o al seu estil de vida. Una manera d’alentir aquest procés és mantenir-se actiu socialment: estar envoltat de gent ens ajuda a mantenir-nos sans durant més temps perquè estimula la nostra capacitat cerebral.

En un estudi, els investigadors van descobrir que les persones amb més suport social i una xarxa social més àmplia presentaven un menor encongiment cerebral. L’efecte era més pronunciat en les àrees responsables de la memòria i la presa de decisions.

Pren nota, socialitzar és una forma estupenda de mantenir sa el cervell, i fins i tot pot ajudar-te a viure més temps. Sabem que la socialització és important per moltes raons, però ara tenim proves científiques que donen suport a aquestes afirmacions. Si vols mantenir la teva ment desperta a mesura que envelleixes, assegura’t de dedicar temps als teus amics i familiars, fins i tot a aquells que no semblen necessitar-ho!