Categories

La memòria emocional en la demència

La demència és una malaltia que afecta milions de persones cada any. Pot treure a algú la capacitat de recordar informació antiga, però deixar intacta la capacitat de recordar vells records. Això pot provocar comportaments molt inquietants en els pacients amb demència, així com confusió en els seus cuidadors i familiars. Entendre com funciona la memòria emocional pot ajudar-te a gestionar millor les necessitats i sentiments del teu ser estimat al llarg de la seva malaltia.

La memòria emocional és una forma de memòria que inclou sentiments i emocions, així com pensaments i accions que es recorden típicament amb emoció

La memòria emocional és una forma de memòria a llarg termini que inclou sentiments i emocions, així com pensaments i accions que solen recordar-se amb emoció. És diferent de la memòria factual, que consisteix en informació emmagatzemada en el cervell sense un component emocional.

La memòria emocional pot considerar-se una representació interna d’esdeveniments viscuts per una altra persona o per un mateix. Aquests esdeveniments poden ser reals o imaginaris (per exemple, en somni). Els successos carregats d’emoció solen recordar-se millor que els neutres perquè són més interessants, emocionants o aterridors i, per tant, més fàcils de codificar a llarg termini.

Les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer solen perdre la capacitat de recordar informació nova, però conserven la seva capacitat de recordar informació antiga

Això pot resultar frustrant per als cuidadors que volen ajudar-los recordant-los coses que van ocórrer recentment. És possible que el pacient no pugui recordar res d’una visita recent de familiars o amics, però encara podrà dir-li què va sopar anit (o fins i tot la setmana passada).

Aquest tipus de pèrdua de memòria és habitual a mesura que avança la malaltia d’Alzheimer i no és necessàriament un indici que algú tingui demència, és només un símptoma de patir aquesta malaltia crònica.

La memòria emocional és un tipus de memòria independent

Pot ajudar-nos a recordar com ens sentim en el passat, de manera que puguem evitar experiències similars en el futur. Els records emocionals es formen quan experimentem emocions fortes i les associem amb esdeveniments o persones.

S’ha demostrat que els records emocionals tenen molts beneficis: ens permeten predir com ens faran sentir determinades situacions, ens ajuden a recordar informació important (com a números de telèfon), ens ajuden a afrontar els factors estressants de forma més eficaç en permetre’ns accedir a estratègies d’afrontament anteriors, i el que és més important per als cuidadors: permeten a les persones amb demència que ja no reconeixen cares o llocs conservar el seu sentit de la identitat pròpia.

Aquesta falta de memòria emocional és una de les raons per les quals alguns pacients es posen ansiosos i a la defensiva amb els familiars o cuidadors que intenten ajudar-los a passar el dia

És una situació difícil per a tots els implicats, però hi ha maneres d’adaptar l’enfocament perquè sigui més fàcil tant per a tu com per al teu ser estimat.

Si una persona amb Alzheimer ha pogut conservar algun record de la seva infància, pot resultar-li útil tornar a connectar amb aquestes experiències positives durant aquest període. Per exemple: si li agradava anar d’acampada quan era nen, intenta portar-ho d’acampada ara! Les olors i les vistes familiars poden portar-li bons records i donar-li l’oportunitat de passar una estona agradable en la natura.

La capacitat de recordar les emocions és molt important en la vida diària, però ho és encara més quan algú pateix demència. La memòria emocional ens permet coordinar els nostres comportaments amb els dels altres i recordar com ens sentim en el passat per a poder evitar experiències similars en el futur. Si comprens com funciona aquest tipus de memòria, podràs ajudar al teu ser estimat en les seves tasques quotidianes, proporcionant-li suport i assegurant-te que s’alimenta prou, al mateix temps que controla els seus nivells d’ansietat.