Categories

Oferir suport als qui no volen ajuda amb la demència

Quan un ser estimat té demència, pot ser difícil saber com reaccionar. Vols donar-li suport i ajudar-ho, però al mateix temps no vols encoratjar-ho o permetre-ho si rebutja el tractament o l’atenció. Com a cuidador o familiar, és important que entenguis quin tipus de suport és útil per a una persona amb demència i quin tipus no ho és.

Com puc fer costat a algú que es nega a rebre ajuda per a la seva demència?

Quan un ser estimat rebutja ajuda per patir demència, pot resultar difícil saber com donar-li suport. El millor que pots fer pel teu ser estimat és ser pacient i comprensiu. Pot ser que no vulguin ajuda perquè senten que estan perdent la seva independència o perquè no volen que els altres vegin que els passa alguna cosa.

Què haig de fer si insisteixen que estan bé?

Si el teu ser estimat insisteix que està bé i saps que no ho està, pot ser una situació difícil. Vols oferir-li suport i ajudar-lo a superar aquest moment difícil, però al mateix temps no vols que senti que s’ignoren les seves preocupacions.

Escolta les seves preocupacions. És possible que el teu ser estimat tingui moltes preocupacions sobre la demència o fins i tot una sola gran preocupació que continua sorgint en les converses amb ell. És important que l’escoltis atentament per a entendre el que necessita de tu i la millor manera d’ajudar-lo a abordar aquestes preocupacions de manera útil.

Pots continuar sent un bon amic i un familiar comprensiu, encara que el teu ser estimat no vulgui ajuda amb l’Alzheimer

Estar al seu costat. No has de fer res especial: amb ser aquí és suficient. Pot ser que la persona amb Alzheimer no et reconegui o no et recordi en absolut, però sabrà que algú va ser aquí quan les coses es van posar difícils.

Escolta sense jutjar quan et diguin que no volen ajuda amb la demència. No intentis convèncer-los en cas contrari, en el seu lloc, escolta atentament sense interrompre ni rebatre el que diuen.

És important entendre l’experiència de la persona amb la seva malaltia

La persona pot estar enfadada, frustrada o disgustada per la seva malaltia. Aquesta és una reacció normal a la demència i has de respondre-li com ho faries normalment.

Esperem que seguint aquests consells puguis fer costat millor al teu ser volgut amb demència. Recorda que no sols és important per al pacient, sinó també per als seus familiars i amics. Tenir a algú en la teva vida que entengui pel que estàs passant pot marcar la diferència, així que no dubtis a contactar amb la teva AFA més pròxima si necessites ajuda o simplement vols que algú t’escolti.