Tens un familiar o amic que travessa una situació difícil? Ha perdut el seu treball o potser li acaben de descobrir una malaltia? En qualsevol cas, s’enfronta a moltes coses i necessita el teu suport més que mai. La millor manera d’afrontar aquestes situacions és fer-li saber que estàs al seu costat sense imposar-li els teus propis sentiments.
Deixa que parli de les seves pors i preocupacions
Quan el teu amic o familiar expressi les seves pors i preocupacions, és important que l’escoltis sense interrompre’l. No tractis de fer-li sentir millor ni li diguis que està equivocat. No fa falta que li diguis “sé com et sents”. Simplement, deixa’l parlar i escolta’l amb respecte fins que hagi acabat de parlar del que el preocupava.
Disculpa’t si has empitjorat les coses
Quan s’ha comès un error, és valuós demanar disculpes. Una disculpa és un reconeixement de la teva equivocació i una expressió de remordiment pel mal que has causat. També demostra respecte i que estàs disposat a assumir la responsabilitat dels teus actes i fer el necessari per a reparar el mal causat per ells.
No discuteixis amb ell ni l’intentis convèncer que no és real
Quan algú està vivint una situació que saps que no és certa, pot ser temptador dir-li el que creus que està passant. Resisteix aquesta temptació. Discutir amb algú que té ansietat només empitjorarà les coses per a tots dos. En molts casos, discutir pot fins i tot provocar més angoixa en la persona amb ansietat perquè sent que els seus sentiments estan sent desestimats i invalidats pels altres.
Sigues obert i sincer sobre les teves pròpies emocions
Hi ha moments en què tots ens sentim tristos, enfadats, frustrats i confusos. Està bé expressar les teves emocions i demanar ajuda. Tampoc passa res si plores o rius com a manera d’alliberar tensió i estrès.
Fes-li saber que ets aquí per a ell, però no t’imposis
– No li diguis el que ha de fer.
– No li diguis com ha de sentir-se.
– No donis consells, tret que te’ls demanin, i només si es tracta d’una discussió oberta sobre les opcions i no d’una ordre de dalt.
– No siguis condescendent ni intentis arreglar les coses per ells per a sentir-te millor amb la situació (no ho aconseguiràs).
– Sigues prou valent per a demanar ajuda quan la necessitis (perquè a vegades tots la necessitem).
Fes tot el possible per acceptar el que està passant i ser aquí per a la persona que més et necessita
Quan un ser estimat pateix una malaltia, pot resultar difícil saber què fer. Tu vols ajudar, però és possible que la persona no vulgui el teu suport o ni tan sols reconegui que pateix una malaltia.
Gestionar els moments difícils que poden sorgir en tractar amb un amic o familiar que pateix la malaltia d’Alzheimer no és fàcil. Esperem que aquest article t’ajudi a afrontar aquests reptes en el teu dia a dia.