Categories

Per què necessitem dormir

Per què necessitem dormir? La resposta és senzilla: perquè si no dormim prou, la nostra salut es ressentirà. Heus aquí algunes de les moltes raons per les quals necessites dormir bé:

El cervell és un òrgan complex que necessita temps per a recuperar-se

És l’òrgan més complex del cos i té moltes funcions:

– Processar la informació dels sentits i emmagatzemar-la en forma de records.

– Regular les emocions, els pensaments i les accions.

– Ajudar a aprendre noves habilitats, a entendre conceptes i a prendre decisions sobre coses.

A més d’aquestes funcions, el cervell també necessita temps per a descansar i rejovenir, de manera que pugui continuar funcionant bé durant tota la vida, fins i tot en la vellesa!

El somni ens ajuda a respirar profunda i tranquil·lament, millorant la qualitat del nostre somni

Respirar és un procés natural que realitzem sense pensar en això. Tanmateix, la forma en què respirem pot tenir un gran impacte en el bé que dormim a la nit. Quan estiguis tombat en el llit i llest per a anar-te a dormir, intenta respirar profundament en el ventre en lloc de fer respiracions curtes pel nas o la boca. Això t’ajudarà a enviar oxigen a les cèl·lules del cos i a relaxar els músculs perquè no estiguin tibants quan intentis agafar el son.

El somni ajuda a regular l’alliberament d’hormones com la serotonina

El somni ajuda a regular l’alliberament d’hormones com la serotonina, que millorarà el seu estat d’ànim i reduirà la depressió. El somni també ajuda a regular l’alliberament de melatonina, la qual també ajudarà a millorar el teu estat d’ànim.

El somni exerceix un paper important en l’aprenentatge i la memorització

El somni afavoreix la formació de records, que poden consolidar-se durant el somni. Aquest procés ens permet recordar les coses millor i durant més temps que si haguéssim estudiat sense dormir abans.

A més de consolidar els records, el somni també ens ajuda a aprendre noves habilitats en reforçar les connexions entre neurones (cèl·lules cerebrals), la qual cosa és essencial per a aprendre nous idiomes o tècniques esportives.

Sense somni, no podríem funcionar correctament en la nostra vida diària

Dormir és una necessitat per al cos. Sense somni, no seríem capaços de funcionar correctament en la vida diària. El somni afecta a tots els aspectes de la nostra vida: la nostra salut, estat d’ànim i fins i tot l’aprenentatge i la memòria es veuen afectats per una quantitat insuficient de somni.

El somni és important per al nostre cervell perquè ens permet consolidar els nous records del dia anterior en un emmagatzematge a llarg termini. També ens dona temps per a processar les emocions dels esdeveniments del dia anterior perquè puguem donar-los sentit quan ens despertem al matí.

El somni també ajuda a mantenir la funció immunitària en permetre que els glòbuls blancs anomenats limfòcits (que combaten les infeccions) proliferin a la nit, quan més els necessita el nostre organisme, durant el somni.

Com pots veure, el somni és essencial per a la nostra salut i benestar. Necessitem dormir bé per a funcionar correctament en la nostra vida diària. És important que entenguem com ens afecta el somni per a poder prendre mesures que millorin la nostra qualitat de vida.