Categories

L’estil de vida pot protegir el cervell

El cervell és un òrgan sorprenent. És capaç de coses increïbles, però també és susceptible de patir malalties que afecten la ment. Per a mantenir la salut del cervell, és important adoptar hàbits de vida saludables que t’ajudin a mantenir la ment desperta.

Reduir l’estrès pot ajudar a disminuir el risc d’Alzheimer

L’estrès contribueix en gran manera al desenvolupament i la progressió de la malaltia d’Alzheimer. Pot causar inflamació, la qual cosa pot provocar la mort de cèl·lules cerebrals i la pèrdua de memòria. A més, l’estrès provoca un augment dels nivells de cortisol, l’hormona que ens ajuda a respondre al perill, elevant la pressió arterial i la freqüència cardíaca, augmentant el metabolisme i la tensió muscular, però massa cortisol al llarg del temps pot causar problemes.

Menjar aliments sans pot ajudar a prevenir malalties cerebrals

Una dieta sana és una de les millors maneres de mantenir sa el cervell. Una dieta equilibrada inclou:

– Aliments rics en vitamines, minerals i altres nutrients que ajuden a protegir el cervell. Entre ells estan el peix, la fruita seca, les verdures de fulla verda i els cereals integrals.

– Aliments baixos en sucre o grassa, però que aporten calories per a obtenir energia, com les fruites o les verdures.

– També és important beure molta aigua cada dia. Beure aigua ajuda a mantenir el cervell hidratat i pot protegir contra la deterioració cognitiva a mesura que s’envelleix.

L’exercici també és important per a mantenir sa el cervell

Tots sabem que l’activitat física és bona per al cos i la ment, però, sabies que també pot ajudar a prevenir malalties cerebrals? S’ha demostrat que l’exercici millora la memòria i la funció cognitiva en persones majors amb demència, a més de reduir en un 30% el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer.

L’atenció plena pot ajudar

L’atenció plena és un estat mental de consciència en el qual un se centra en el moment present mentre reconeix i accepta els seus sentiments, pensaments i sensacions corporals. Es pot practicar de moltes maneres.

Pots desenvolupar una pràctica diària simplement dedicant una estona del teu dia a asseure’t en silenci durant cinc minuts cada matí o tarda. També pots provar de meditar caminant, concentrant-te en les sensacions del teu cos mentre fas un volt al barri.

Son i descans de qualitat

El son és important per a la memòria i l’aprenentatge, així com per a regular les hormones i reduir l’estrès. Si tens problemes per a agafar el son, intenta no pensar en res estressant o pertorbador. Concentra’t en una altra cosa fins que la teva ment estigui relaxada i llista per a dormir. Si és possible, evita els dispositius electrònics almenys una hora abans de ficar-te al llit, emeten llum blava que pot alterar la producció de melatonina i dificultar el somni.

Estimulació mental

El cervell és un múscul, per la qual cosa necessita exercici per a mantenir-se sa. Una bona manera de fer-ho és desafiar al cervell amb coses noves, com aprendre un nou idioma o jugar als escacs. Intenta dedicar-te a un passatemps que t’obligui a pensar de manera crítica, com a trencaclosques de lògica o comprensió lectora. També pots provar de fer mots encreuats cada dia, són excel·lents per a mantenir la ment activa.

Mantenir-se social i connectat

Socialitzar amb amics i familiars és bo per al cervell. Pot ajudar-te a mantenir-se mentalment actiu, la qual cosa mantindrà la teva ment desperta a mesura que passi el temps.

La socialització també ajuda a crear noves connexions entre les neurones del cervell, la qual cosa pot ser útil per a prevenir la malaltia d’Alzheimer o altres formes de demència en etapes posteriors de la vida.

Un estil de vida sa és essencial per a mantenir un cervell sa

El cervell és un òrgan que requereix un estil de vida sa per a mantenir la seva salut. L’estrès, els hàbits alimentaris poc saludables i la falta d’exercici poden ser perjudicials per al cervell.

La millor manera de protegir el cervell és seguir un estil de vida saludable que inclogui una dieta equilibrada, exercici regular i tècniques d’atenció plena com la meditació o el ioga.