Categories

Saps que és l’Alzheimer o només coneixes la paraula?

Encara que la malaltia d’Alzheimer no és un tema que surti molt sovint en les converses informals, afecta milions de persones, així com als seus familiars i amics cada any.

Aprendre sobre la malaltia t’ajudarà a entendre pel que passen les persones amb Alzheimer, així com a afrontar la malaltia tu mateix o fer costat als éssers estimats que lluiten contra ella.

És la causa més comuna de demència

L’Alzheimer és la causa més usual de demència i també és una de les més incompreses. Però, què és exactament l’Alzheimer?

L’Alzheimer és una malaltia progressiva que provoca pèrdua de memòria i canvis en el pensament, la resolució de problemes i el comportament. Amb el temps, empitjora fins que la persona ja no pot cuidar de si mateixa ni prendre decisions per si sola.

Atès que l’Alzheimer afecta cada persona de manera diferent, els símptomes poden variar d’una persona a una altra, i fins i tot dins d’una mateixa persona al llarg del temps, a mesura que avança la malaltia. Algunes persones només experimenten canvis lleus, mentre que unes altres desenvolupen una deterioració greu al principi de la malaltia (que pot durar fins a vint anys).

No es coneixen les seves causes, però es contemplen factors de risc per a l’origen de la malaltia

Genètica: Els factors hereditaris representen al voltant de l’1% dels casos d’Alzheimer, però influeixen en el risc de patir la malaltia.

Entorn: La qualitat del somni de les persones i factors ambientals com la contaminació, per exemple, poden estar relacionats amb la malaltia.

Estil de vida: Els factors relacionats amb l’estil de vida que poden augmentar el risc són la hipertensió i la diabetis, el tabaquisme, la falta d’exercici i una dieta inadequada (per exemple, no menjar suficient fruita i verdura). A més, els factors cognitius i socials també poden afectar.

Els tractaments per a la malaltia d’Alzheimer han millorat molt, però no existeix cura

Durant dècades, els investigadors han intentat desenvolupar nous mètodes, per a tractar o prevenir la malaltia d’Alzheimer, estudiant com es comuniquen les neurones entre si dins del cervell, i com es trenquen aquestes comunicacions quan algú té Alzheimer.

Cada any, es proven nous tractaments en assajos clínics; alguns resulten prometedors per a alentir els símptomes, mentre que uns altres, ajuden els pacients a recuperar els records perduts una vegada finalitzat el tractament, encara que aquests resultats no sempre són perduren.

Existeixen molts grups de suport dedicats a ajudar a les persones amb Alzheimer, així com als seus cuidadors i familiars

Les Associacions de Familiars de persones malaltes d’Alzheimer (AFA) ofereixen suport, informació, organitzen tallers de formació i activitats, no sols per als familiars, sinó també per als malalts, amb l’objectiu d’alleujar la càrrega de familiars i cuidadors.

Consulta la teva AFA més pròxima!

https://www.fafac.cat/es/asociaciones/

El més important que has de recordar és que no estàs sol. Hi ha moltes persones que entenen el que és viure amb Alzheimer i hi ha recursos disponibles per a ajudar. Si és a tu mateix o a un ésser estimat a qui li han diagnosticat la malaltia, no dubtis a demanar ajuda.