Categories

L’Alzheimer i l’herència genètica

La malaltia d’Alzheimer (EA) és el tipus més comú de demència, un terme general per a referir-se a la pèrdua de memòria i altres funcions cognitives prou greus per a interferir en la vida diària. Les causes de l’EA no es coneixen del tot, però els gens semblen ser un factor important a l’hora de determinar qui la pateix.

Les causes de l’EA no es coneixen del tot

Els gens intervenen en la malaltia d’Alzheimer. La causa exacta de l’EA no es coneix del tot, però es creu que és una combinació d’herència genètica i medi ambient, estil de vida i altres factors.

Els gens poden heretar-se d’un o tots dos progenitors. També poden transmetre’s de generació en generació. Són petits segments d’ADN que contenen informació sobre el nostre aspecte i el funcionament del nostre cos. Són les instruccions per al desenvolupament d’un organisme. Contenen informació que controla la producció de proteïnes i el funcionament de les cèl·lules.

La majoria de les persones que desenvolupen EA no són diagnosticades fins als 65 anys o més

Si tens antecedents familiars de malaltia d’Alzheimer i et preocupa el risc de desenvolupar-la, parla amb el teu metge. A més, intenta mantenir-te actiu i continua aprenent coses noves en la mesura que sigui possible. De fet, això pot reduir el risc de desenvolupar demència en el futur.

L’EA no té cura, però existeixen opcions

Encara que l’EA no té cura, existeixen alguns medicaments i tractaments que poden ajudar a controlar els símptomes i alentir la progressió de la malaltia. La demència és una malaltia progressiva, per la qual cosa els medicaments no són una cura. No obstant això, poden ajudar les persones amb demència a viure bé durant més temps.

Genètica de la malaltia d’Alzheimer

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones a tot el món. Els factors de risc de l’Alzheimer inclouen la genètica, eleccions d’estil de vida com el tabaquisme o la falta d’exercici, l’edat (la malaltia sol començar després dels 60 anys), antecedents familiars de demència o depressió, traumatismes cranials amb pèrdua de consciència de més de 30 minuts de durada, trastorns metabòlics com la diabetis mellitus tipus 2 o la hipertensió (tensió arterial alta).

És important conèixer els factors genètics a l’hora de considerar el risc de desenvolupar aquesta malaltia

És important conèixer els factors genètics a l’hora de considerar el risc de desenvolupar aquesta malaltia. La genètica és un factor, però no és l’únic. La genètica no és el destí, i no significa que vagis a patir la malaltia d’Alzheimer o qualsevol altra afecció.

El més rellevant és que entenguis com funciona la genètica per a poder prendre decisions informades sobre el teu futur cuidat de la salut i el teu estil de vida.

Encara que els gens exerceixen un paper en la malaltia d’Alzheimer, la majoria de les persones no la desenvolupen. Si tens antecedents familiars de malaltia d’Alzheimer i et preocupa el seu risc, és important que parlis amb el teu professional sanitari. Ells poden ajudar-te a determinar si existeix un major risc de desenvolupar EA i discutir les opcions de tractament.