Categories

Beneficis de l’activitat física en les persones grans

A mesura que envellim, és important mantenir-nos actius. L’activitat física pot ajudar a mantenir la força muscular, la flexibilitat i l’equilibri. També pot millorar els nivells d’energia i l’estat d’ànim de les persones grans.

L’activitat física pot millorar la salut en general

L’activitat física és bona per al cor. Enforteix els músculs, que bomben millor la sang. Això pot reduir la tensió arterial i el colesterol, que són factors de risc de cardiopaties i accidents cerebrovasculars.

L’activitat física també ajuda a mantenir un pes saludable cremant calories que d’una altra manera s’haurien emmagatzemat en forma de greix. L’activitat física regular també augmenta els nivells de colesterol HDL (“bo”) i redueix els nivells de colesterol LDL (“dolent”) en l’organisme, tots dos canvis redueixen les probabilitats que s’acumuli placa a l’interior de les artèries.

L’activitat física també pot millorar l’estat d’ànim i la memòria de les persones grans amb deterioració cognitiva lleu (DCL). La deterioració cognitiva lleu és un estadi intermedi entre la deterioració normal de la funció mental relacionat amb l’edat i la demència. Les persones amb deterioració cognitiva lleu poden experimentar problemes com falta de memòria o problemes de concentració en les tasques que tenen entre mans, però encara no compleixen els requisits per a ser diagnosticades d’Alzheimer en tota regla segons els criteris de diagnòstic actuals.

L’activitat física pot ajudar a alentir la progressió de la malaltia d’Alzheimer

Les recerques suggereixen que l’activitat física pot ajudar a alentir la progressió de la malaltia d’Alzheimer.

S’ha demostrat que l’exercici aeròbic millora la funció cognitiva, que és una de les primeres coses que es veuen afectades per l’Alzheimer. L’activitat física també ajuda a reduir l’estrès i la depressió, que poden ser comunes en les persones amb demència. Els estudis han demostrat que les persones que fan activitat física amb regularitat tenen menys risc de desenvolupar demència que les que no fan suficient exercici.

L’activitat física pot reduir el risc de caigudes en les persones grans

Les caigudes són una de les principals causes de lesions i mortalitat en les persones grans. El risc de caigudes augmenta amb l’edat, però també és major per a les persones que tenen problemes d’equilibri o de visió.

L’activitat física pot ajudar a reduir el risc de caigudes en millorar la força, la flexibilitat i l’equilibri. També ajuda a mantenir un pes saludable, la qual cosa redueix el risc d’altres malalties que augmenten la probabilitat de caigudes (com l’osteoporosi).

Els adults físicament actius viuen més temps i amb millor salut

El que és clar és que l’activitat física té molts beneficis per als adults grans. Pot ajudar-los a mantenir la seva independència i qualitat de vida, així com a reduir el risc de desenvolupar malalties cròniques com la diabetis o la demència. Si et preocupa la quantitat d’activitat que el teu ser estimat realitza cada dia, parla amb ell o ella sobre la possibilitat d’iniciar junts un programa d’exercici. Pot ser que fins i tot li vingui de gust participar.