Jornada científica-divulgativa

Investigació

Descobreix els darrers avenços en la recerca sobre l'Alzheimer i les demències, amb presentacions de destacats experts en el camp.

Avenços

Coneix les novetats i innovacions més recents en el tractament i la prevenció de les demències, i com aquestes poden impactar en la pràctica.

Connexió

Apropa’t a altres professionals i famílies afectades per compartir coneixements, experiències i estratègies efectives en la lluita contra l'Alzheimer.

Experiències

Participa en sessions interactives que permeten explorar i discutir nous enfocaments i metodologies innovadores per afrontar les demències a Catalunya.

NO T'HO POTS PERDRE

prevenció de les demències i nous abordatges innovadors a Catalunya

Entrada lliure amb inscripció prèvia

Programa de la Jornada

Jornada Científica-divulgativa 2024

Coneix als Ponents

Dr. Albert Lladó
El Dr. Albert Lladó és neuròleg i cap de la Unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius a l'Hospital Clínic de Barcelona. Té més de 19 anys d'experiència en el camp de les demències, especialitzant-se en malalties com l'Alzheimer, la demència frontotemporal, la demència amb cossos de Lewy i l'afàsia progressiva primària.

A més, és professor associat a la Universitat de Barcelona i neuròleg a barnaclínic+. Es va llicenciar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i va obtenir el seu doctorat en Medicina per la Universitat de Barcelona.

Ha realitzat una estada de recerca a la University of East Anglia al Regne Unit i ha dirigit importants projectes de recerca a nivell nacional i internacional, amb més de 150 publicacions científiques.

També ha estat coordinador científic del "Pla d'atenció sanitària a les persones amb deteriorament cognitiu i demència de Catalunya (PlaDemCat) 2020-2024". L'any 2022 va rebre el Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia en la seva versió científica, sent un referent en el seu camp a nivell internacional.
Dr. Albert Lleó
Actualment, el Dr. Lleó és el cap del Servei de Neurologia. Va completar la seva residència a Neurologia l'any 2000 a l'Hospital Sant Pau i la seva tesi doctoral en genèticade la malaltia d'Alzheimer al'Hospital Clínic (Barcelona).

Del 2002 al 2004 va completar una Beca clínica en trastorns de la memòria i el moviment al Massachusetts General Hospital (Bostó). L'any 2005 es va incorporar a la Unitat de Memòria de l'Hospital Sant Pau i el 2009 va passar a ser director de la Unitat fins al 2022.

El Dr. Lleó compta amb més de 350 publicacions revisades en revistes de prestigi, com Lancet Neurology, Nature Medicina, i Neurona, entre d'altres.

Les seves principals línies de recerca són la investigació de la base molecular de les malalties neurodegeneratives, biomarcadors en malalties neurodegeneratives, i teràpies noves per a la malaltia d'Alzheimer. El Dr. Lleó és coautor d'una Patent autoritzada sobre marcadors fluids per a sinaptopaties. El Dr. Lleó també col·labora en la redacció junta de Neurologia i Comunicacions Cerebrals.
Dra. Anna Carnes
La Dra. Anna Carnes Vendrell és doctora en psicologia, psicòloga especialista en psicologia clínica i experta en neuropsicologia.

Actualment treballa en la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida des de 2017.

Prèviament havia estat treballant a Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Ara compagina la seva labor assistencial amb la docència i la recerca.

És doncs professora associada en la Universitat de Lleida (UdL) i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Institut d'Estudis Superiors de Psicologia on imparteix classes en el Màster de Neuropsicologia i Màster General Sanitari.

Forma part del grup de recerca d'Estudi de la Cognició i la Conducta del IRB Lleida, on realitzen estudis sobre fàrmacs anti-Alzheimer i altres projectes de recerca, en col·laboració també amb altres centres. Fins al moment ha publicat diversos articles científics en revistes d'alt impacte i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals.
Dr. Oriol Grau

El Dr. Oriol Grau és el responsable del Grup de Recerca Clínica i en Factors de Risc per a Malalties Neurodegeneratives del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC). Com a neuròleg especialitzat en trastorns cognitius i investigador del BBRC, lidera un equip multidisciplinari que investiga l'envelliment saludable i la prevenció de l'Alzheimer. També és membre del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar.

Abans de la seva incorporació al BBRC, el Dr. Grau va ser metge adjunt a la Unitat d'Alzheimer i Altres Trastorns Cognitius del Clínic de Barcelona i al Parc de Salut Mar, a més de neuròleg i coordinador del programa de donants al Banc de Teixits Neurològics del Biobanc-Hospital Clínic-IDIBAPS.

La seva recerca es centra en la fase preclínica de l'Alzheimer, utilitzant biomarcadors d'imatge i fluids biològics, amb especial interès en els trastorns del son com a manifestació primerenca de la malaltia. Ha publicat més de 50 articles científics i segueix desenvolupant noves línies d'investigació en aquest àmbit.
Dr. Elena Muñoz
Llicenciada i Doctora en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en Neuropsicologia per la mateixa universitat.

Actualment, és professora titular de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya(UOC) on dirigeix el Màster Universitari en Neuropsicologia de la mateixauniversitat.

És co-fundadora i co-directora del laboratori de recerca NeuroADaS Lab de la UOC, laboratori de recerca en neuromodulació i neuroimatgeria, dins del qual desenvolupa la seva carrera investigadora, centrada en l'estudi de les bases neurals dels processos cognitius, les seves alteracions i la seva recuperació mitjançant tècniques de neuromodulació noinvasiva (estimulació magnètica transcraneal -TMS- i estimulació transcraneal percorrent directe -tDCS-).

Al llarg de la seva trajectòria científica ha treballat i col·laboratamb una àmplia varietat d'entitats científiques nacionals i internacionals, entre elles el Berenson-Allen Center for Senar-invasive Brain Stimulation, a l'Harvard Medical School i el Beth Israel Deaconess Medical Center (Boston, els EUA), centro en el que ha realitzatllargues estades com a investigadora convidada.

En 2024 ha fundat l'Institut UNNE de Neuroestimulación, una spin off de la Universitat Oberta de Catalunya, l'objectiu de la qual és transferir a la societat els coneixements científics derivats de la seva recerca a través de tractaments personalitzats basats en tècniques de neuromodulació no invasiva i formació a professionals en aquestes tècniques.
Dr. Gabriele Cattaneo
Doctor en Biomedicina, és un neurocientífic amb formació ciències cognitives, psicolingüística, caracterització de la reserva cognitiva i la seva
correlació de neuroimatge. La seva recerca abasta inicialment l'estudi de bilingüisme en malalties neurodegeneratives, i concretament sobre com el bilingüisme pot representar un factor de reserva cognitiva en l'envelliment normal i patològic.

Actualment, la seva recerca se centra principalment a investigar els determinants i en
mecanismes cerebrals que podrien promoure la salut del cervell, la salut mental i la resiliència.

Va ser autor de més de 50 publicacions científiques que exploraven la relació entre ells
diferents estils de vida modificables i mètriques relacionades amb la salut del cervell (neuroimatge, neurofisiologia, rendiment cognitiu, etc.), així com en l'estudi de marcadors neurofisiològics i cognitius dels canvis longitudinals en aquestes mètriques.

Va ser editor i revisor de revistes científiques d'alta qualitat i va contribuir amb divulgació científica en rellevants nacionals i internacionals científics i congressos informatius.

És investigador de l'Institut Guttmann i professor adjunt a la Universitat Autonoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Dr. Juan García
El Dr. Juan García és neuropsicòleg clínic especialitzat en l'avaluació i rehabilitació neuropsicològica de pacients amb dany cerebral i malalties neurodegeneratives. A més, està especialitzat en neuropsicologia infantil, amb un enfocament en el dany cerebral adquirit i congènit.

Des del 2010, treballa per millorar la qualitat de vida de les persones, abordant de manera integral els aspectes cognitius, conductuals i emocionals que afecten el seu dia a dia. És doctor en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor del màster de Rehabilitació Neuropsicològica i Estimulació Cognitiva de la UAB.

El Dr. García participa activament en jornades i esdeveniments rellevants sobre l'Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.

A més, col·labora amb la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya com a neuropsicòleg clínic i actualment treballa en el projecte "Cuida el teu cervell", dedicat a la prevenció i salut cerebral.

Dijous, 10 d'octubre de 2024

Horari: 9:30 h - 13:30 h

Museu de la Ciència Cosmocaixa

Jornada
Ciéntifica

2024

Dia
Hores
Minuts
Sec
La jornada més esperada sobre la prevenció de demències i l'avenç en nous abordatges.
INSCRIPCIONS LIMITADES
Tancar pàgina definitivament