Categories

Claus per a vèncer la por

La por és una reacció normal davant el diagnòstic d’un ser estimat. És difícil no preocupar-te pel teu ser estimat i per com afrontarà els canvis en la seva vida. No obstant això, la por i la preocupació també poden obstaculitzar la teva capacitat per a afrontar la vida després d’un diagnòstic d’Alzhiemer o demència.

La por pot impedir la teva capacitat per a afrontar el diagnòstic d’un ser estimat

La por pot causar estrès i ansietat, la qual cosa pot portar-te a experimentar símptomes físics com a maldecaps i nàusees. També afecta els patrons de somni, dificultant un somni reparador a la nit.

Si no es controla, la por pot provocar depressió o altres problemes de salut mental que et dificultin afrontar el diagnòstic del teu ser estimat, així com altres aspectes de la vida, com les responsabilitats laborals o escolars.

Accepta que la por és normal

La por és una reacció normal davant el desconegut, per la qual cosa és important acceptar que la por forma part de l’experiència humana. La por pot ser útil si et motiva a fer alguna cosa o a actuar en la teva vida, però quan et paralitza i t’impedeix actuar, es converteix en una cosa destructiva.

La por no és un signe de feblesa, sinó la prova que ets humà. No et desanimis per sentir por o ansietat davant una cosa nova o diferent, simplement reconeix que aquestes emocions formen part de l’ésser humà i accepta-les com a tals.

No t’aïllis dels altres

És rellevant que mantinguis les teves relacions amb amics i familiars, encara que no sàpiguen com ajudar-te a afrontar la teva por. També has d’intentar continuar fent vida normal en la mesura que sigui possible, encara que això signifiqui sortir a llocs públics que t’incomodin o visitar a la persona malalta d’Alzheimer o demència (si vol rebre visites).

Busca suport o ajuda professional si la necessites

Parla amb altres persones que tinguin éssers estimats amb la malaltia, cerca el suport de familiars i amics. Si lluites contra la por i l’ansietat, pot ser útil buscar ajuda professional. Parlar amb un terapeuta, un metge o un grup de suport pot ajudar-te a desenvolupar mecanismes d’afrontament que et funcionin.

Superar la por porta temps i pràctica, però pot fer-se dia a dia

Superar la por no és fàcil, però és possible. La por pot ser aclaparador i paralitzant, però pots començar a superar-ho fent petits passos cada dia.

Una de les coses més importants que cal recordar és que superar la por requereix temps i pràctica. No esperis canviar de la nit al dia: passaran mesos o fins i tot anys abans que les teves pors desapareguin per complet. Tanmateix, si continues treballant dia a dia, et resultarà més fàcil afrontar-los en la vida quotidiana que abans.

No existeix una fórmula màgica per a superar la por, però hi ha algunes coses que pots fer perquè et resulti més fàcil. En primer lloc, accepta que la por és normal i intenta no jutjar-te per sentir-te així. En segon lloc, dedica temps cada dia a tu i al teu ser estimat per a no sentir-te aclaparat per tot el que ocorre alhora. Finalment, cerca el suport d’altres persones que hagin passat per situacions similars perquè puguin guiar-te en aquests moments difícils.