Categories

Com cuidar l’energia emocional en la malaltia d’Alzheimer

Cuidar a un malalt d’Alzheimer pot ser físicament i emocionalment esgotador.

Cuidar a una persona amb Alzheimer és dur

Cuidar d’algú amb Alzheimer no és senzill. Requereix molta energia emocional i a vegades pot ser esgotador, estressant i depriment. També és aclaparador, aïllant i, senzillament, dur tant per al cos com per a la ment.

El cansament i la fatiga ens fa sentir una mica deprimits

El cansament i la fatiga són freqüents, i poden ser causats per l’estrès i la depressió. És important que dediquis temps a cuidar de tu mateix i de les teves necessitats. No pots donar el que no tens… Necessites estar fort i en forma per a cuidar d’algú amb Alzheimer, així que assegura’t de descansar molt i menjar bé. Una dieta equilibrada t’ajudarà a mantenir alts els teus nivells d’energia i a reforçar el teu sistema immunitari contra les malalties.

Si et sents esgotat i emocionalment exhaust, para atenció a les teves pròpies necessitats

Si et sents emocionalment esgotat, pren-te un descans. És important donar-se permís per a allunyar-se i recarregar les piles. Pots pensar a prendre’t un temps lliure per a deixar de cuidar o delegar tasques que no requereixin tanta energia emocional, com fer la compra o netejar la casa.

No et sentis culpable per dedicar-te temps a tu mateix, recorda que cuidar a una persona que pateix la malaltia d’Alzheimer és un treball a temps complet que requereix una increïble dosi de paciència i resistència. No deixis que la culpa t’impedeixi fer el que és millor per a les necessitats de tots dos (i possiblement fins i tot les d’altres membres de la família).

Tampoc dubtis a demanar ajuda quan la necessitis, existeixen molts recursos dissenyats específicament per a cuidadors com nosaltres que necessitem ajuda per a cuidar dels nostres éssers estimats amb demència.

No estàs només en aquest viatge, hi ha ajuda disponible

Si està llegint això, és probable que a algun ésser estimat li hagin diagnosticat la malaltia d’Alzheimer. Què pots fer?

Si el teu familiar encara pot cuidar de si mateix i prendre decisions, és important que continuï fent-ho en la mesura que sigui possible. Això l’ajudarà a conservar la seva independència i dignitat, al mateix temps que manté un sentit de la vida.

També pots considerar la possibilitat que participi en activitats com a musicoteràpia o classes ofertes per organitzacions pròximes com les AFA, o altres grups comunitaris per a persones amb demència. Aquest tipus d’activitats poden proporcionar una valuosa interacció social entre persones que comparteixen experiències similars, la qual cosa és especialment rellevant en els moments en què els símptomes empitjoren, ja que ajuda a reduir els sentiments d’aïllament entre els pacients.

Cuidar d’una persona amb Alzheimer requereix un profund compromís i energia emocional

Sabem que cuidar a una persona amb Alzheimer requereix un profund compromís i energia emocional. Però és important recordar que no estàs sol en aquest procés. Hi ha molts recursos disponibles per a ajudar-te, inclosos grups de suport i serveis d’assessorament que poden ajudar-te a alleujar part de l’estrès i l’ansietat associats a cura d’una persona amb la malaltia d’Alzheimer.

Si et sents aclaparat i esgotat, és crucial que cuidis de tu mateix. No pots ajudar als altres si no et cuides tu primer. Pren-te un temps per a relaxar-te i rejovenir abans de tornar a ocupar-te dels altres.