Categories

Comença a practicar la respiració controlada

La respiració controlada pot practicar-se en qualsevol lloc i només et portarà uns minuts al dia. També pots practicar la respiració profunda com a part de la teva rutina diària abans de ficar-te al llit o en qualsevol moment en què et sentis estressat.

Què és la respiració controlada?

La respiració controlada és una forma de meditació que pot ajudar-te a calmar-te i concentrar-te. Respirar és una funció natural, però no sempre ens resulta natural. Quan ens sentim estressats o ansiosos, la nostra respiració es torna superficial i ràpida, ja que el nostre cos intenta fer arribar més oxigen al nostre torrent sanguini més ràpid del normal. La respiració controlada ajuda a alentir aquest procés centrant-se en cada respiració a mesura que entra pel nas, omple els pulmons i torna a sortir.

Com practicar la respiració controlada

– Inspira pel nas, aguanta uns segons i expira per la boca.

– Repeteix aquesta operació entre 10 i 15 vegades, o fins que et sentis relaxat i tranquil.

– Pots utilitzar un cronòmetre per a controlar el temps si és necessari, però intenta no pensar en la durada de cada respiració i centra’t en com et sents dins del teu cos.

– Intenta respirar des de l’interior del diafragma, en lloc de fer-lo superficialment des de la part superior de la cavitat toràcica.

Practica la respiració profunda

La respiració profunda és una manera de relaxar-se i calmar-se. T’ajuda a centrar-te en el moment present, la qual cosa pot ajudar-te a controlar l’estrès, a afrontar l’ansietat i la depressió, a dormir millor i a sentir-te amb més energia.

Pots practicar la respiració profunda en qualsevol moment en què et sentis estressat o ansiós: abans de ficar-te al llit, durant un descans en el treball, mentre passeges per la naturalesa… les opcions són infinites!

Pren-te uns minuts al final del dia per a practicar la respiració profunda

La respiració profunda, també anomenada respiració diafragmàtica o respiració abdominal, és una tècnica de relaxació que pot ajudar a calmar i reduir l’estrès. També és útil per a agafar el son, concentrar-se millor i recuperar-se de situacions estressants. Quan es respira profundament pel nas i cap al ventre (no cap al pit), s’envien senyals al cervell que tot va bé en el cos… encara que no sigui així!

Heus aquí alguns beneficis de la respiració controlada:

– Ajuda a relaxar els músculs de tot el cos

– Redueix la tensió en les espatlles i els músculs del coll

– Ajuda a reduir l’ansietat disminuint el ritme cardíac

La respiració controlada és una forma senzilla però eficaç d’obtenir estimulació mental. Pot ajudar-te a afrontar l’estrès i mantenir-te concentrat en el moment present. Pots practicar la respiració controlada de moltes formes diferents, per exemple respirant profundament o comptant en veu alta el més a poc a poc possible mentre inhales pel nas i exhales per la boca. El més important és que trobis alguna cosa que et funcioni.