Categories

Consells per a anar de vacances amb una persona amb Alzheimer

Les vacances són una part important de la vida, i poden ser igual de divertides per als qui viuen amb la malaltia d’Alzheimer. No obstant això, la manera d’enfocar les vacances haurà de ser diferent de la forma en què normalment es planifica un viatge.

No programis massa

La malaltia d’Alzheimer pot ser estressant tant per al cuidador com per a la persona que la pateix, per la qual cosa voldràs assegurar-te que tingui temps suficient per a relaxar-se i gaudir. Intenta no planificar massa activitats en un sol dia, sobretot si el teu ser estimat no és capaç de fer molt física o mentalment. En lloc de fer una llarga excursió i visitar després un museu d’art, considera la possibilitat de fer excursions més curtes i potser saltar-se el museu. Si el teu ser estimat està disposat, deixa-li triar les activitats que li agradaria fer cada dia, pot ser que triï una cosa diferent del que tu havies planejat!

Busca activitats que us enganxin als dos i redueixin l’estrès

Quan planifiquis les teves vacances, busca activitats que us interessin a tots dos i redueixin l’estrès. Escull activitats que siguin divertides, familiars per al teu ser estimat i no massa estressants o esgotadores. No triïs una activitat que provoqui empipament o frustració en el teu ser estimat, això només farà que se senti pitjor aconsegueixo mateix i amb la seva situació.

No et preocupis per ser perfecte

No podràs fer-ho tot bé en tot moment, i no passa res! El teu ser estimat amb Alzheimer apreciarà els teus esforços i la teva amabilitat més que qualsevol altra cosa.

No esperis que els altres membres de la seva família o del teu grup entenguin pel que estàs passant, pot ser que fins i tot et posin les coses més difícils, fent-te preguntes o comentaris simplement ximples. Si això ocorre, respira profundament i intenta no prendre-t’ho com una cosa personal, centra’t a reconèixer la seva ignorància en lloc de sentir-te ofès pels seus comentaris o accions. Pot ser útil que cada membre de la família tingui l’oportunitat de comentar el que desitjaria que els altres entenguessin sobre la convivència amb una persona que pateix la malaltia d’Alzheimer abans de sortir de vacances.

Estableix límits i comunica’ls clarament a tots els implicats

El primer pas per a gaudir d’unes vacances satisfactòries és establir límits. És possible que no puguis fer tot el que acostumes a fer en les teves vacances habituals, però, així i tot, hi ha coses que pots fer.

També és important que tots els implicats sàpiguen el que és possible i el que no abans d’anar-se’n de vacances junts. Això inclou tant a tu mateix (com a cuidador) com a qualsevol altre membre de la família que pugui acompanyar-vos en aquest viatge. Si algú vol una cosa diferent del que s’ha planejat per a ell durant la seva estada en aquest lloc, pot causar conflictes entre les parts més endavant, així que assegura’t que tots entenen aquests límits per endavant en lloc de descobrir-los més tard.

Esperem que aquests consells t’hagin donat una millor idea de com planificar unes vacances amb algú que viu amb la malaltia d’Alzheimer o demència. Encara que no és una tasca fàcil, tampoc és impossible! Sabem per experiència que viure amb Alzheimer pot ser a vegades estressant i difícil, per la qual cosa prendre’s un temps fora de casa pot proporcionar-vos a tots dos el descans i la relaxació que tant necessiteu.