Categories

Es presenta el Plan Nacional del Alzheimer

La Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Luisa Carcedo, va presentar el passat 17 d’abril el primer Plan Nacional de Alzheimer. Una proposta que pretén afrontar el repte social i sanitari que suposa la malaltia. 

A la roda de premsa, Carcedo ha assegurat que l’Alzheimer és una gran preocupació per al Gobierno, tant per les conseqüències que produeix la malaltia com pel patiment de les famílies. 

El Plan vol donar resposta, amb les capacitats disponibles, a aquesta malaltia, que té una prevalènça de 700.000 persones majors de 40 anys a tot l’Estat. La previsió per a 2050 és que podria afectar a uns 2 milions de persones a Espanya. 

Línies d’actuació del Plan Nacional de Alzheimer

El Plan presenta 4 línies principals:

  •  Fomentar la investigació.
  •  Polítiques de prevenció i promoció de la salut i l’avançament en el diagnòstic precoç.
  •  Millorar els serveis assistencials, suports i prestacions per a les persones afectades.
  •  Sensibilitzar a l’opinió pública sobre la millora de les actituds en l’entorn per tal de canviar la visió de la societat sobre la malaltia. 

Aquestes 4 línies estan alineades amb les propostes de la OMS sobre l’Alzheimer.

Participació activa dels sectors implicats

El pla presentat és fruit del treball de tots els actors socials, sanitaris i investigadors, que venim reclamant des de fa anys una implicació més gran de les institucions. Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la participació el Grupo Estatal de Demencias, la secretaria general de Sanidad, els centres i direccions generals del Ministeri, el moviment associatiu de famílies de persones amb Alzheimer i altres demències, la Fiscalia General de l’Estat, els principals centres d’investigació i fundacions d’Alzheimer, les societats científiques i associacions professionals i l’Hospital Clínic de Barcelona, el Ramón y Cajal de Madrid i el Marqués de Valdecilla de Santander. 

A la FAFAC ens felicitem per aquesta iniciativa, tot esperant que s’aprovin els pressupostos necessaris per finançar les línies d’actuació.