Categories

Estratègies per a evitar l’esgotament en la cura de l’Alzheimer

La cura d’un ser estimat amb Alzheimer pot ser estressant, aclaparador i absorbent. A mesura que la malaltia avança, el teu ser estimat necessitarà més cures que mai, cosa que significa que si proporciones aquestes cures sol (o gairebé sol), pots córrer el risc d’esgotar-te. La bona notícia? Hi ha moltes maneres d’evitar-ho. Aquí tens alguns consells per a mantenir-te sa fins i tot quan assumeixis aquest difícil paper:

Escriu les teves preocupacions perquè no s’apoderin del teu cervell

Escriu les teves preocupacions. Si et sents ansiós o estressat, escriu en un diari el que et ronda pel cap. Això t’ajudarà a aclarir alguns dels problemes i et permetrà pensar en les solucions amb més claredat.

No deixis que el passat et faci sentir impotent en el present. És fàcil sentir que no es pot fer res per alguna cosa que va ocórrer fa dècades, però és important no deixar que aquests sentiments s’apoderin del teu cervell. El passat no té per què dictar la nostra manera de viure avui, podem triar quina importància els donem a aquests esdeveniments.

Trobar suport

Facis el que facis, necessitaràs suport. És important que trobis a algú que pugui escoltar-te i ajudar-te.

Família i amics: Aquestes persones solen ser les primeres a les quals acudim quan ens sentim aclaparats o estressats. Poden ser estupends per a parlar de com van les coses i del que està ocorrent en la teva vida en aquest moment amb el teu ser estimat que pateix la malaltia d’Alzheimer (EA).

Grups de suport: Aquests grups ofereixen oportunitats de socialització en les quals les persones comparteixen les seves experiències i sentiments relacionats amb el seu paper de cuidadors; molts grups de suport inclouen experts que dirigeixen debats basats en temes rellevants per als cuidadors de persones que viuen amb EA.

Pren-te un descans de les cures

Prendre un descans és una de les coses més importants que pots fer per la teva salut i benestar. No et sentis culpable per això, si necessites temps lluny del teu ser estimat, no passa res! I no tinguis por de demanar ajuda amb les coses que et resultin massa pesades, encara que semblin petiteses.

No oblidis que hi ha altres persones en la teva vida que tal vegada volen ajudar amb les tasques de cura del malalt d’Alzheimer, però que no han pogut fer-ho perquè temien sobrepassar els seus límits o ofendre a algú oferint-li ajuda sense que li ho demanessin primer.

Recorda el panorama general

No sols estàs cuidant del teu ser estimat, sinó també de tu mateix. Et recomanem que dediquis un temps cada dia a fer alguna cosa que et faci sentir bé, sigui fer una passejada o llegir un llibre. També has d’intentar dormir prou, menjar aliments saludables i fer exercici amb regularitat per a mantenir-te sa mentre cuides del teu ser estimat.

És important recordar que no estàs sol. Hi ha moltes famílies que passen pel mateix i han trobat maneres de suportar-ho. També és útil demanar ajuda a professionals com a terapeutes o treballadors socials especialitzats en aquesta mena de situacions. Podran donar-te valuosos consells sobre la millor manera de manejar tot, des de controlar els nivells d’estrès fins a prendre, almenys una vegada a la setmana, una mica de temps lliure de les nostres atapeïdes agendes.

No dubtis a consultar a la teva AFA més pròxima també!