Categories

La gestió emocional en l’Alzheimer

Si t’han diagnosticat la malaltia d’Alzheimer, és normal que sentis una sèrie d’emocions, però pots acabar sentint-te aclaparat per elles. És important recordar que, encara que la malaltia estigui diagnosticada i no tingui cura, tens cert control sobre com afecten aquests sentiments a la teva vida.

Comprendre i acceptar la situació

El primer pas per a gestionar les teves emocions és acceptar el diagnòstic. És normal que les persones amb malaltia d’Alzheimer (EA) i els seus cuidadors tinguin una sèrie de sentiments sobre el diagnòstic, com a tristesa, empipament o culpabilitat.

Una vegada acceptada la situació, serà més fàcil per a tots dos obtenir ajuda d’altres persones que puguin donar suport o ajudar en la teva cura o la del teu ser estimat.

Reconèixer les emocions que sorgeixen

Quan es tracta d’emocions, pot ser que et preguntis si són normals o no. La resposta és sí, les emocions formen part de la vida i són una resposta sana a les situacions estressants. No obstant això, algunes persones tenen dificultats per a expressar els seus sentiments o comprendre les emocions dels altres.

Les emocions poden anar des de la tristesa fins a l’empipament, però a vegades també sentim emocions positives com l’alegria, l’excitació i l’amor, i això és igual d’important!

No deixis que la culpa s’interposi en el teu camí

El sentiment de culpa és una reacció natural a la situació, però és important no deixar que s’interposi en el teu camí. No tens control sobre què ha ocorregut ni sobre el que ocorrerà. En lloc de sentir-te culpable per les coses que no pots fer, centra’t en les que sí que són a la teva mà.

Està bé tenir emocions negatives sobre el que estàs experimentant

No passa res per tenir emocions negatives sobre el que estàs vivint.

A vegades pots estar enfadat, trist o frustrat. Aquests sentiments són reals i vàlids. No estàs sol en els teus pensaments o emocions, moltes persones amb demència experimenten coses similars.

Pots obtenir suport d’altres persones que han estat en el teu lloc parlant amb altres cuidadors o unint-te a un grup de suport per a persones que viuen amb la malaltia d’Alzheimer (EA).

A pesar que t’hagin diagnosticat la malaltia d’Alzheimer, pots controlar les teves emocions

És important recordar que, encara que t’hagin diagnosticat la malaltia d’Alzheimer, pots controlar les teves emocions. És possible que no puguis controlar la malaltia en si o com reaccionen els altres davant ella, però hi ha coses que sí que són a la teva mà.

Recorda, no estàs sol en aquest viatge. Hi ha milers de persones com tu que han passat pel que estàs passant ara o passaran en el futur. Poden oferir-te suport, consells i ànims, així com donar-te un exemple de com una altra persona va afrontar situacions similars.

Les Associacions de Familiars de persones malaltes d’Alzheimer (AFA) ofereixen suport, informació, organitzen tallers de formació i activitats, no sols per als familiars, sinó també per als malalts, amb l’objectiu d’alleujar la càrrega de familiars i cuidadors.

Consulta la teva AFA més pròxima!