Categories

L’AFA Baix Llobregat fa 25 anys

5 anys per recordar 

L’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat va néixer l’any 1994, com a delegació de l’AFA Barcelona al Baix Llobregat, per donar resposta a la indefensió en que es trobaven aleshores els malalts d’Alzheimer i llurs familiars. Al 1997 es va escindir d’aquesta organització i es va constituir en una de nova: l’AFA Baix Llobregat, que es va establir com a entitat autònoma, tenint com a àmbit d’influència les poblacions del Baix Llobregat, una comarca amb més de 800.000 habitants i amb una gran incidència de la demència causada per la malaltia d’Alzheimer.

25 anys després, l’AFA Baix Llobregat és una de les Associacions de malalts d’Alzheimer més rellevants i capdavanteres del panorama nacional i espanyol. Gestiona 3 Centres de Dia i un nou espai d’estimulació cognitiva a Sant Boi, i ofereix prop de 30 tallers de memòria setmanals arreu de la comarca, a més de tallers de musicoteràpia, relaxació i risoteràpia, cursos de formació per a cuidadors, Servei d’Atenció Domiciliària, atenció psicològica grupal i individual i assessorament, tant jurídic com general. 

Una Gala Benèfica per celebrar les noces de plata. 

Per celebrar els 25 anys de la seva existència, el passat dissabte 26 d’octubre va celebrar una gala benèfica a l’Auditori de Cornellà.

L’acte, presentat per la directora de Ràdio Cornellà, Mireia Navarro va començar amb la preciosa poesia “Si mai em perdo”, llegida per l’actor Jordi Salas sobre un mar de neurones en 3d, seguida d’una breu actuació dels participants al taller de musicoteràpia del Prat de Llobregat, malalts que van cantar “Color esperanza” de Diego Torres  i “Vivir mi vida”, de Marc Anthony, davant l’emocionada mirada dels quasi 500 assistents a l’acte.

Seguidament, va arribar el torn dels parlaments, parlaments de Ma. Rosa Giner (presidenta de l’AFA); Sr. José Montilla (Ex-president de la Generalitat de Catalunya; Sr. Marc Simón (Director Corporatiu de la Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa); Sra. Lluïsa Moret (Presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i Alcaldessa de Sant Boi); Sr. Francesc Iglesies (Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya) i Sr. Antonio Balmón  (Alcalde de Cornellà). Tots ells van destacar l’importantíssim paper que juga l’Afa en la lluita contra aquesta malaltia i van reiterar el seu suport a la seva tasca, tot felicitant-nos per la feina feta al llarg d’aquests 25 anys.

La Gala va prosseguir, amb una píndola de dansa a càrrec de Félix Patron i Lali Rodríguez -4 cops campions d’Europa de ball retro (2003-2007-2010-2013) i actuals subcampions d’Espanya de ball esportiu de la modalitat de 10 balls, standars i llatins.

En acabat, va arribar el torn de l’interessant speech de la sempre genial Dra. Mercè Boada titulat “L’art de no perdre”. Mercè Boada (1948, Barcelona), és neuròloga i fundadora i directora mèdica de Fundació ACE i va rebre la Creu de Sant Jordi el 2016 per la seva dedicació durant dècades a la recerca i el tractament de les demències, especialment de l’Alzheimer. A més, és la sòcia núm. 1 de l’AFA Baix Llobregat.

L’acte va continuar amb la projecció d’un vídeo dels Centres Alois -la punta de llança de l’Afa per atendre els malalts d’Alzheimer i d’altres demències- rodat especialment per la ocasió per Eric Martín, de la productora Let’s Media.

Després d’un altre ball de la espectacular parella de campions, la gala prosseguí donant veu a una familiar cuidadora i a un malat d’Alzheimer en fase inicial del grup de joves afectats de Cornellà, que van explicar les seves situacions i vivències.

Per acabar, l’aniversari va comptar amb l’actuació d’Alba Martínez, que ens va cantar amb la seva preciosa veu “Soñar contigo”, i el lliurament d’unes plaques de reconeixement a la seva dedicació altruista a totes les delegades fundadores, així com a la presidenta de l’AFA Baix Llobregat, Ma. Rosa Giner. 

Seguidament,  el grup vocal Zetzània ens va delectar amb tres cançons a capel·la que van cloure l’acte duent el nombrós públic assistent cap a un lleuger refrigeri al vestíbul de l’Auditori, vestíbul decorat amb quadres de l’exposició “De tot cor Alzheimer” de Cristian Sarmiento, consistent en imatges d’una gran bellesa i humanitat preses als usuaris del Centre Alois de Cornellà de l’Afa.

Volem agrair des d’aquestes línies a tots aquells – voluntaris, professionals, entitats, fundacions, i administracions- que han fet possible arribar a poder celebrar la fita de 25 anys vetllant pels malalts d’Alzheimer i els seus familiars. 

A tots vosaltres, moltes gràcies!

FAFACFAFAC