Categories

L’art d’ajudar com a cuidadors en l’Alzheimer o la demència

L’Alzheimer i la demència són malalties terribles, però com a cuidadors, podem fer la vida més fàcil a totes dues parts coneixent algunes estratègies senzilles que fan que la vida amb Alzheimer o demència sigui més suportable.

Oferir opcions

Com a cuidador, és important donar opcions al teu ser estimat. Quan li preguntis què vol o necessita i no sigui capaç de respondre, no et limitis a suposar que el seu silenci significa “res”. En lloc d’això, intenta fer-li algunes preguntes:

Què et fa feliç? Què t’entristeix? Et ve de gust més passejar o llegir una estona?

Proporcionar una rutina

Una rutina diària pot ser molt útil, fins i tot si la persona amb Alzheimer o demència no entén el seu propòsit. Els ajuda a sentir-se més segurs i en control de les seves vides, la qual cosa pot ajudar-los a recordar millor les coses.

Escoltar com si fos la persona més important del món

Escoltar és el més rellevant que pots fer pel teu ser estimat. Escolta’l com si fos la persona més important del món, encara que el que digui no tingui sentit o sembli fora de lloc. No li fiquis pressa ni li diguis que s’equivoca, ni tampoc li interrompis amb preguntes. En lloc d’això, deixa que parli del que se li ocorri i no paris atenció al poc sentit que té.

Acceptar les teves frustracions i empipaments

No passa res per enfadar-se. La ira és una reacció normal quan un se sent frustrat o aclaparat per una situació difícil, com cuidar a una persona amb Alzheimer o demència. Pot semblar contradictori, però també pot ser útil expressar el teu empipament de manera saludable.

Utilitzar el tacte per a calmar quan estigui agitat o confús

El tacte és una eina poderosa per a calmar una persona. Si el teu familiar pateix demència i té problemes per a dormir a la nit, prova de donar-li un massatge a l’esquena abans de ficar-se al llit o quan es desperti a la meitat de la nit. Les suaus carícies l’ajudaran a relaxar els músculs i a conciliar un somni més profund del que tindria normalment sense aquesta intervenció.

Buscar l’humor, encara que sigui negre

L’humor és un mecanisme de supervivència. Pot ajudar a reduir l’estrès i fer que et sentis més connectat amb el teu ser estimat.

Les persones amb demència solen recórrer a l’humor negre perquè sovint es troben en situacions en les quals són incapaces d’entendre el que ocorre al seu voltant o per què la gent fa determinades coses. El contrast entre què saben i el que ocorre al seu voltant pot ser molt confús per a una persona amb Alzheimer o una altra forma de demència, per la qual cosa a vegades ajuda a alleujar la situació amb una mica d’humor negre.

L’Alzheimer i la demència són malalties difícils, però hi ha maneres de cuidar als qui les pateixen

L’Alzheimer i altres formes de demència són malalties difícils per a la persona que les pateix, els seus cuidadors i la resta de la seva família. Podem ajudar assegurant-nos que tots se sentin segurs i feliços en qualsevol situació, encara que cuidar d’algú amb Alzheimer o demència també sigui dur per a nosaltres.

El més important és recordar que no estàs sol. La malaltia pot ser aclaparadora, però existeixen recursos per a ajudar-te a tu i al teu ser estimat en aquests moments difícils.

Consulta la teva AFA més pròxima en l’enllaç!