Categories

Primers passos després d’un diagnòstic d’Alzheimer

T’acaben de diagnosticar la malaltia d’Alzheimer o demència?

Probablement, sents moltes emocions diferents, des de commoció i tristesa fins a empipament i frustració. El primer que has de fer és informar-te sobre la teva malaltia per a poder prendre decisions amb coneixement de causa sobre el tractament i altres opcions de què disposes ara, així com en el futur.

Aprèn sobre l’Alzheimer i la demència

Aprendre sobre l’Alzheimer i la demència pot ajudar-te a sentir-te més preparat. Com més sàpigues, més capacitat estaràs per a cuidar de tu mateix.

Reconeix que estàs passant per una varietat d’emocions

És possible que experimentis diverses emocions. Pots sentir-te trist, enfadat o culpable, espantat i aclaparat pel diagnòstic, o és possible que no experimentis cap emoció forta. L’important és que reconeguis quins són els teus sentiments perquè puguis aprendre a afrontar-los de manera saludable per a tu i per als quals t’envolten.

Comparteix-ho. Explica què és la demència i com t’està afectant

És important que ho comparteixis amb la teva família i amics. Pot ser que sentis que no tens a ningú amb qui parlar, però compartir el teu diagnòstic pot ajudar als altres a entendre pel que estàs passant. Explica que la demència és una malaltia degenerativa del cervell que afecta la memòria i a altres habilitats del pensament, la qual cosa fa que a les persones amb demència els resulti més difícil recordar informació nova (com a noms), seguir converses o completar tasques a casa o en el treball.

Explora opcions de tractament

És important saber que els medicaments poden ajudar a controlar alguns símptomes. Parla amb el teu metge sobre els beneficis i efectes secundaris dels diferents medicaments, inclòs el seu cost, abans de decidir quin és el més adequat per a tu.

Comença a planificar ara per al futur

Encara que creguis que no necessites començar a planificar el futur immediatament, és important tenir en compte que la planificació t’ajudarà a sentir que controles més la teva situació. Podràs sentir-te més segur del que t’esperes i també menys estressat pel futur.

La malaltia d’Alzheimer no té cura, però hi ha maneres de facilitar-te la vida, tant a tu com als que t’envolten, a mesura que avancen els símptomes

Cuida’t

– Cuida la teva salut mental i física.

– Sigues actiu.

– Tria aliments sans.

– Gaudeix de la teva família i amics.

– Mantingues la teva independència tot el possible.

Tens opcions, fins i tot en aquesta fase inicial del teu viatge

Encara pots viure una vida amb sentit, encara que sigui diferent de la que imaginaves per a tu o de la qual altres membres de la teva família esperaven per a tu.

No tens perquè sentir-te aïllat o només, hi ha gent que vol ajudar-te i donar-te suport en el camí.

Sabem que pot fer por enfrontar-se a un diagnòstic de demència i fer plans per al futur, però també volem que sàpigues que hi ha molts recursos disponibles per a ajudar-te. No dubtis a posar-te en contacte amb la teva AFA més pròxima.

Consulta aquí les diferents AFA

https://www.fafac.cat/es/asociaciones/