Categories

Primers símptomes de l’Alzheimer i com identificar-los

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn cerebral degeneratiu que fa que una persona perdi la memòria i la capacitat de fer tasques quotidianes. Acostuma a afectar persones de 65 anys o més, però hi ha símptomes precoços que poden aparèixer també en la mitjana edat.

Problemes de memòria

La pèrdua de memòria és el primer símptoma de la malaltia d’Alzheimer, però pot ser un signe d’altres problemes de salut, per la qual cosa és millor descartar-los, ja que també pot ser causada per la depressió i els trastorns d’ansietat, que poden requerir tractament, a més d’abordar qualsevol problema mèdic subjacent.

Extraviar coses

Si observes que el teu ser estimat té problemes per a recordar on estan les coses, podria ser un signe d’Alzheimer incipient. Això pot incloure perdre les claus o la cartera, i fins i tot oblidar on ha posat alguna cosa que acabava de fer servir.

Dificultat per a reconèixer a familiars i amics

També és possible que la persona amb Alzheimer tingui dificultats per a reconèixer cares i noms. Es tracta d’un símptoma molt comú en aquesta malaltia, però pot ser especialment pertorbador per als familiars veure que el seu ser estimat té dificultats per a reconèixer-los.

Canvis d’humor i personalitat

Els canvis d’humor, la irritabilitat i el retraïment de les activitats socials són signes comuns de la malaltia d’Alzheimer:

Aïllament: És possible que el seu ser estimat s’allunyi de familiars i amics i passi més temps sol.

Depressió: Pot estar trist o deprimit, la qual cosa també pot provocar un augment de la irritabilitat i la ira.

Dificultat per a concentrar-se: Quan se li fan preguntes sobre esdeveniments actuals o informació personal, pot tenir problemes per a respondre-les correctament o en absolut, la qual cosa es coneix com a dificultat per a “trobar paraules”.

Pèrdua d’iniciativa i motivació

La falta d’iniciativa i motivació és un símptoma de la malaltia d’Alzheimer. La persona pot perdre interès per activitats que abans gaudia, com anar al cinema o jugar al tenis. Pot tornar-se retreta i poc comunicativa, així com passar més temps sola que abans.

Problemes per a planificar o resoldre problemes

La persona pot tenir dificultats per a tenir idees i objectius per al futur, o per a organitzar els seus pensaments entorn d’un tema. També pot tenir problemes per a seguir instruccions o fer un seguiment de què cal fer perquè alguna cosa ocorri.

Confusió amb el temps o el lloc

La confusió amb el temps o el lloc és un altre símptoma primerenc de la malaltia d’Alzheimer. Això pot incloure:

– Dificultat amb les dates, les estacions, els mesos i els dies de la setmana. Per exemple, és possible que no pugui recordar quin dia és o si és dilluns o divendres.

– Dificultat amb els intervals de temps, com quan va ocórrer un esdeveniment o quant temps fa que va ocórrer.

– Dificultat amb la seqüència d’esdeveniments en una història contada per una altra persona.

Dificultat per a completar tasques familiars

És possible que notis que el teu ser estimat té dificultats per a fer tasques familiars. Això pot incloure:

– Oblidar com preparar una tassa de cafè o te.

– Li costa utilitzar l’ordinador o el telèfon intel·ligent.

– Tenir problemes per a conduir, com oblidar on està el fre o anar en direcció contrària en un carrer de sentit únic.

Aquests són els primers signes de la malaltia d’Alzheimer

A mesura que la malaltia d’Alzheimer avança, pot resultar més difícil reconèixer els primers símptomes. Però saber què buscar pot ajudar-te a detectar els senyals d’advertiment quan comencen a aparèixer.

Si tu o un ser estimat experimenta algun d’aquests símptomes, és important que acudiu al metge al més aviat possible. El diagnòstic precoç és clau a l’hora de tractar la malaltia d’Alzheimer, així que no esperis que els símptomes empitjorin per a buscar ajuda.