Categories

Són diferents sentiments i emocions?

Sentir és el mateix que emocionar? Encara que sovint s’usen indistintament, en realitat són dues coses diferents. Els sentiments són l’estat intern de la ment i el cos, mentre que les emocions són la forma en què expressem aquests sentiments. Entendre com funcionen les emocions amb els sentiments pot ajudar a afrontar millor els símptomes de l’Alzheimer.

“Sentir” és un estat de la ment i del cos

És com reaccionem davant el món que ens envolta, sigui positiu o negatiu. Quan veus a un amic o a un familiar després de molt de temps, pot ser que se t’acceleri el cor i et suïn els palmells de les mans. Els sentiments també poden ser neutres, per exemple, si algú et pregunta com t’ha anat el dia i l’única cosa que has fet ha estat quedar-te a casa veient la tele tot el dia sense parlar amb ningú, llavors no hi ha hagut molts sentiments.

L’emoció és la forma en què expressem els sentiments

Els sentiments són les reaccions bàsiques i instintives que cadascun de nosaltres té davant el nostre entorn i les nostres experiències. Sovint es pensa que emoció és sinònim de sentiment, però hi ha diferències importants entre ells:

· L’emoció pot considerar-se una resposta a alguna cosa que ha succeït, per exemple, quan veus a una altra persona plorar o riure’s d’una cosa graciosa, pot ser que et sentis trist o feliç perquè ja has experimentat emocions similars abans.

· Els sentiments ocorren internament: són una experiència interna més que una expressió externa, com plorar o riure. Pot ser que ni tan sols sàpigues exactament què està causant aquests sentiments fins més tard, quan s’hagin calmat prou perquè ja no aclaparin tota la resta que ocorre al teu voltant.

Les emocions poden ser negatives o positives, però també poden ser neutres

En altres paraules, és possible no sentir res en absolut.

Les emocions són una resposta a un estímul, com l’olor de cafè recentment fet o el so de la pluja sobre la teulada. Sovint es descriuen com “una complexa cadena d’esdeveniments que comença amb un estímul extern i acaba amb una reacció interna”.

Les emocions són necessàries per a experimentar eficaçment el món que ens envolta

Les emocions són una forma de comunicació i ens ajuden a entendre el món que ens envolta. Ens permeten expressar els nostres sentiments, la qual cosa és una part important de la vida.

Les emocions poden ser negatives o positives. Les emocions negatives més comunes són la ira, la tristesa i la por, però hi ha moltes altres com la gelosia o la culpa. Les emocions positives són, per exemple, la felicitat i l’amor, però també n’hi ha d’altres tipus, com l’excitació o la satisfacció.

Entendre com funcionen les emocions amb els sentiments pot ajudar a afrontar millor els símptomes de l’Alzheimer

Les emocions són una resposta als sentiments, i poden ser positives o negatives, o fins i tot neutres. Entendre les emocions és important per a fer front als símptomes de l’Alzheimer, perquè com més conscient siguis dels teus sentiments, més fàcil et resultarà reconèixer quan una emoció ha estat desencadenada per alguna cosa que va succeir abans en la teva vida (com un antic record).

Esperem que aquest article t’hagi ajudat a comprendre la diferència entre sentiment i emoció, així com el seu funcionament conjunt.