Categories

Causes de l’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia complexa amb molts factors de risc diferents. En aquest article parlarem d’algunes de les causes de l’Alzheimer: genètica i medi ambient, dieta i estil de vida, i plaques cerebrals.

Plaques i cabdells

La causa més comuna de la malaltia d’Alzheimer és l’acumulació de placa amiloide en el cervell. Aquesta acumulació es produeix amb el temps i es creu que causa símptomes com a pèrdua de memòria, confusió i dificultat de comunicació.

Malauradament, els metges no saben exactament quina és la causa d’aquesta acumulació ni com provoca els símptomes de l’Alzheimer. No obstant això, sí que sabem algunes coses sobre com la genètica i l’estil de vida poden augmentar el risc de desenvolupar la malaltia.

Dieta i estil de vida

Una dieta i un estil de vida que promoguin la bona salut poden ajudar-te a prevenir la malaltia d’Alzheimer.

Evitar el tabac, l’alcohol i les drogues. S’ha demostrat que fumar cigarrets augmenta entre 2 i 4 vegades el risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer en comparació amb les persones que mai han fumat. L’abús d’alcohol també està relacionat amb un major risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, sobretot en els grans bevedors (els que beuen més de dues copes al dia).

Fer exercici amb regularitat. Els estudis suggereixen que l’activitat física ajuda a mantenir la ment desperta a mesura que s’envelleix, ja que redueix els nivells d’estrès, millora la salut del cor i augmenta el flux sanguini a través del cos, tots factors que afecten positivament la funció cerebral. Els millors tipus d’exercici són els cardiovasculars, com caminar o córrer, i els de força, com l’aixecament de pesos o les classes de ioga, en les quals s’estira mentre se sostenen pesos en cada mà.

Genètica i medi ambient

La genètica i l’entorn són dues de les causes més comunes de la malaltia d’Alzheimer. La genètica pot heretar-se d’un dels pares i transmetre’s a un mateix, però l’entorn és una cosa que pot canviar amb el temps.

L’entorn és un terme ampli que abasta molts aspectes diferents de la vida: la dieta, l’estil de vida i el medi ambient influeixen en el funcionament diari de l’organisme. La genètica pot heretar-se dels seus pares, per la qual cosa és important saber si els han diagnosticat la malaltia d’Alzheimer o una altra forma de demència abans que hagi afectat massa (o res) a la seva memòria.

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia complexa amb molts factors de risc diferents

Tant la genètica com l’entorn són rellevants, i la dieta i l’estil de vida també poden influir en el desenvolupament de l’Alzheimer. Les plaques i els cabdells per si sols no basten per a causar la malaltia, hi ha altres factors que també contribueixen al seu desenvolupament.

Esperem que aquest article t’hagi resultat informatiu i útil. La malaltia d’Alzheimer és una malaltia complexa amb molts factors de risc diferents. Com ja s’ha comentat, pot ser causada per la genètica, l’estil de vida i els hàbits alimentaris. No obstant això, també hi ha altres factors, com els nivells d’estrès o l’exposició a determinades substàncies químiques del nostre entorn, que poden influir en el seu desenvolupament.