Categories

Com gestionar els sentiments de culpa com a cuidador

La culpa és una emoció poderosa. Pot fer que et sentis malament amb tu mateix i afectar el teu comportament. Però la culpa no és del tot dolenta: és important per a aprendre dels errors, esmenar-los i créixer com a persona. No obstant això, quan es tracta de cuidar a una altra persona, el sentiment de culpa pot ser especialment complicat perquè hi ha moltes incògnites sobre aquest tema i el que ha ocorregut pot no haver estat sota el teu control. Aleshores, com afrontar els sentiments de culpa com a cuidador?

Et sents culpable per alguna cosa que va passar?

Si experimentes sentiments de culpa, és important reconèixer que són normals. Tots els cuidadors experimenten cert grau de culpa en un moment o un altre. El sentiment de culpa pot deure’s a diverses causes: sentir que no has fet prou per al teu ser estimat o que t’estàs descurant a tu mateix o a altres persones de la teva vida.

La culpa t’ajuda o et perjudica?

La culpa és una emoció negativa que pot conduir a la depressió, que al seu torn pot ser un obstacle per al perdó. La culpa també t’impedeix avançar i gaudir de la vida. Si et sents culpable per alguna cosa, intenta determinar si l’origen de la teva culpa és legítim o no. Si no ho és, i hi ha moltes probabilitats que no ho sigui, deixa anar aquests sentiments perquè no et retinguin més.

Si el sentiment de culpa té el seu origen en una cosa real, com cometre errors com a cuidador, intenta prendre mesures per a reparar el mal causat per aquestes accions o paraules. Pot ser que no tinguis control sobretot el que ocorre en la vida, però assumir la responsabilitat dels nostres actes contribueix en gran manera a alleujar la nostra ment i al fet que ens sentim millor amb nosaltres mateixos en general.

Ha arribat el moment d’abandonar la culpa?

Si ets cuidador i et sents culpable, és hora que deixis de costat aquests sentiments. Has fet tot el que has pogut, així que per què hauries de sentir-te mal amb tu mateix? Pregunta’t si has fet el millor que es podia fer en aquesta situació. Si la teva resposta és afirmativa, és hora de perdonar!

La culpa no ajuda, però el perdó sí

Siguem clars: perdonar no significa aprovar l’acció. No es tracta d’aprovar el que algú va fer, ni tan sols d’oblidar que va ocórrer. Perdonar és deixar anar el passat perquè puguis continuar amb la teva vida i centrar-te en el que importa ara.

Perdonar significa reprendre el control de les teves emocions, pensaments i accions perquè deixin de tenir poder sobre tu. És difícil fer-ho quan els sentiments de culpa són aclaparadors… però és possible!

Si et sents culpable per alguna cosa que ha ocorregut, prova els consells anteriors i comprova si t’ajuden. Si no és així, busca ajuda professional d’algú especialitzat en aquesta mena de coses: tal vegada poden donar-te una idea de quina és la causa del teu sentiment de culpa i quina és la millor manera de superar-ho.