Categories

Com protegir-se de la calor amb Alzheimer

Aviat arriba l’estiu i amb ell la calor. Encara que a la majoria de la gent li agrada, no és el cas dels malalts d’Alzheimer. La calor pot empitjorar els símptomes i fins i tot causar problemes de salut en alguns casos, però hi ha maneres de protegir-se de la calor quan es té Alzheimer.

Evita la calor

La millor manera de protegir-se de la calor és evitar-lo completament. Si has de sortir, intenta fer-ho al matí o a la tarda, quan fa més fresc. Porta barret, màniga llarga i roman a l’ombra si és possible.

Evita la llum solar directa en la mesura que sigui possible, una hora d’exposició a 37 graus centígrads és suficient perquè una persona amb Alzheimer es deshidrati i suï més del normal per por o confusió davant el que ocorre al seu voltant.

Cuida la hidratació

Beu aigua abans de tenir set, i beu-la al llarg del dia.

Encara que no tinguis set, continua bevent abundant líquid (almenys vuit gots al dia). Això t’ajudarà a prevenir la deshidratació, que pot empitjorar els símptomes de la malaltia d’Alzheimer. Evita les begudes ensucrades que podrien contribuir a l’augment de pes en persones amb demència o diabetis, en el seu lloc, tria opcions baixes en calories, com a te o cafè sense sucre, amb un rajolí de llet o nata si és necessari per a donar-li sabor.

Utilitza les eines adequades per a mantenir-te fresc

· Utilitza un ventilador per a refrescar-te. Pots col·locar un ventilador als peus del llit o asseure’t enfront d’ell amb els peus sobre una otomana o una cadira.

· Porta roba clara. La roba de colors clars absorbeix més calor que la de colors foscos, per la qual cosa vestir de blanc quan fa calor t’ajudarà a mantenir-te més fresc del que ho faria vestir de negre (això també s’aplica a l’hora de triar teixits).

· Porta barret i ulleres de sol si hi ha alguna possibilitat d’exposició al sol. Els barrets donen ombra a la cara, la qual cosa ajuda a evitar el sobreescalfament i les cremades solars. Les ulleres de sol protegeixen contra la resplendor de superfícies reflectores com l’aigua o el paviment, que d’una altra manera podrien dificultar que una persona amb símptomes de la malaltia d’Alzheimer (EA), com a problemes de visió (és a dir, dificultat per a enfocar), veiés amb suficient claredat a la seva al voltant de forma segura sense l’ajuda d’una altra persona pròxima que sàpiga el que cal fer a continuació per a poder guiar-li en conseqüència.

Traslladar-se a una habitació més fresca

Si estàs a casa i fa calor, canvia a una habitació més fresca de la casa o apartament. Si no hi ha aire condicionat, obre les finestres per a ventilar i mantingues-les tancades a la nit quan refresqui.

Evita la llum directa del sol, mantenint-te allunyat d’ella en la mesura que sigui possible (per exemple, passant de la taula de la cuina al saló). Evita també asseure’t en porxos o terrasses que reben massa sol: aquestes zones poden escalfar-se ràpidament i ser perilloses per als malalts d’Alzheimer, que poden no ser capaços d’adonar-se de quan tenen massa calor.

Sabem que la calor pot ser perillosa, sobretot si tens Alzheimer. Assegura’t de prendre les precaucions adequades quan es tracti de cops de calor i altres problemes de salut que puguin sorgir a causa de la calor.