Categories

Cuidadors en Nadal. Estratègies per a gaudir de les festes.

Ja estem una altra vegada en aquesta època de l’any. Fa fred, arriben les festes i tothom sembla anar d’un costat per a un altre intentant tenir-lo tot fet. És una època emocionant, però també estressant per als cuidadors, que poden sentir-se aclaparats per tot el que han de fer perquè els seus éssers estimats amb demència gaudeixin d’aquestes festes.

Les vacances poden ser una època difícil per als cuidadors

Les vacances poden ser un moment difícil per als cuidadors. Sovint se senten culpables per absentar-se del treball o deixar sol al seu ser estimat, sobretot durant les vacances. Poden preocupar-se per com li va al seu ser estimat sense ells, o per si ha caigut i ningú era allà per a agafar-lo. A més, els cuidadors també poden sentir-se aïllats d’amics i familiars que no entenen el que significa ser cuidador.

No t’aïllis del món que t’envolta

Pot ser fàcil fer-lo quan es cuida a un ser estimat, però també és important no perdre’s a un mateix en el procés. Necessitaràs temps per a allunyar-te de les teves responsabilitats i obligacions com a cuidador. Les vacances són una bona oportunitat per a això perquè solen ser ocasions festives en les quals la gent es reuneix amb amics i familiars, la qual cosa pot ajudar-te a aixecar l’ànim encara que només sigui temporalment.

Si és possible, intenta sortir de casa almenys una vegada cada un o dos dies durant aquesta època de l’any, encara que només sigui per a fer un volt al barri o fer alguns encàrrecs en botigues o comerços locals prop d’on vius (o fins i tot més lluny). D’aquesta manera, tant tu com qui necessita l’ajuda d’una altra persona, disposareu d’espai suficient perquè ningú se senti atabalat per una altra persona amb massa freqüència durant aquests dies previs a la mateixa nit de Nadal.

Cuida’t primer, descansa molt i menja bé

Encara que cuidar dels altres és una cosa meravellosa, és important que també et cuidis durant aquesta època tan atrafegada.

· Descansa molt i menja bé. Encara que només sigui una hora al dia, assegura’t que tens temps lliure per a recarregar les piles i tornar a centrar-te en les coses que més importen en la vida.

· Cuida’t física, emocionalment i espiritualment, assegurant-te que tens cobertes les teves necessitats bàsiques: somni, menjar i aigua (i fins i tot una mica d’oci). Assegura’t que aquestes coses són el primer abans d’ocupar-te de les necessitats dels altres.

· Sigues amable amb tu mateix: permet-te (i fins i tot anima’t) a dir que no quan sigui necessari, no et castiguis per petits errors o fracassos, sigues amable amb els qui no sempre estan en el seu millor moment a causa d’una malaltia o a l’estrès dels preparatius nadalencs.

Recorda’t de donar-te permís per a gaudir també de la temporada

Recorda’t de permetre’t a tu també gaudir de l’estació. És fàcil deixar-se portar per la cura dels altres i oblidar que un també necessita cures. No cal avergonyir-se per prendre’s un descans de les responsabilitats, sigui un dia o unes setmanes.

Tampoc has de sentir-te culpable per demanar ajuda, hi ha moltes persones a les quals els encantaria tenir l’oportunitat de tirar una mà durant aquesta època de l’any tan atrafegada.

No hi ha cap raó per la qual no puguis passar-ho bé durant les vacances. Només has de planificar-ho amb antelació, disposar de temps suficient i assegurar-te que el primer és cuidar de tu mateix. Si fas aquestes coses, podràs gaudir del Nadal amb el teu ser estimat amb demència o malaltia d’Alzheimer sense sentir-te estressat o aclaparat per tots els preparatius per al gran dia.