Categories

L’arribada de les altes temperatures, un risc per a les persones amb demència.

Les altes temperatures propiciades per l’arribada de l’estiu suposen, cada any, un risc molt elevat per a les persones que pateixen Alzheimer.

La deshidratació és un dels principals perills per a totes les persones que s’enfronten a aquestes onades de calor, ja que és freqüent que no ingereixin suficient aigua o estiguin exposades al sol més temps del recomanat.

No obstant, ha de fer-se especial atenció a les persones que pateixen Alzheimer. Amb l’edat i l’avanç de la demència, aquestes persones experimenten una reducció de la capacitat per a percebre la sensació de calor, per la qual cosa no noten tant aquest augment de la temperatura i tampoc poden encarregar-se, per si mateixos, de prendre precaucions mantenint hidratat el seu cos.

A aquest fet, se li suma la disminució de la percepció de la set i la dificultat de recordar quan va ser l’últim cop que van beure aigua. Dos fets que augmenten la probabilitat de patir una deshidratació, especialment durant la temporada d’estiu.

El consum d’alguns medicaments també pot perjudicar la resistència a la calor ja que poden interferir amb certs mecanismes de defensa com: la percepció de la set, la termoregulació o la percepció conscient de l’entorn.

Finalment, una de les grans raons que fa més vulnerables a les persones amb Alzheimer davant les altes temperatures és la dificultat a l’hora de reconèixer els símptomes d’un cop de calor. La sensació de feblesa, d’esgotament, la confusió, la falta de sudoració o la pell seca que acompanyen el procés de deshidratació sovint es confonen amb símptomes de la pròpia malaltia.

Totes aquestes circumstàncies converteixen a la població que pateix Alzheimer, en persones de gran risc en el cas d’onades de calor.

Aquestes són algunes de les mesures fonamentals a seguir per a prevenir la hipertèrmia en les persones amb Alzheimer:

  • Vestir roba lleugera, preferiblement en tons clars i de cotó.
  • Fer ús d’un barret o una gorra que protegeixi el cap de l’exposició als raigs solars.
  • Beure aigua amb freqüència al llarg de tot el dia. L’idoni és ingerir entorn als dos litres d’aigua al dia.
  • No romandre sota el sol durant les hores de major temperatura del dia.
  • Temperar els espais en els quals la persona es troba. Baixar les persianes durant el dia o refrigerar l’estada amb un ús adequat de l’aire condicionat són dos de les millors opcions.
  • Tractar d’ingerir menjars frescos i lleugers.