Categories

Què fer i dir quan a una persona se li diagnostica Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn cerebral progressiu que causa problemes de memòria, pensament i comportament, però podem fer que la persona se senti millor sent amable, secundant-la i ajudant-la a mantenir-se activa.

Les persones amb Alzheimer necessiten molt suport

Poden tenir problemes per a recordar coses i comunicar-se, per a entendre coses o per a fer les tasques quotidianes per si mateixes.

Les persones amb Alzheimer poden necessitar a algú que pugui ajudar-los amb activitats de la vida diària que s’estiguin tornant massa difícils per a la persona amb EA o per al seu(s) cuidador(s).

Hi ha moltes maneres d’ajudar a una persona diagnosticada d’Alzheimer

La millor manera d’ajudar a una persona diagnosticada d’Alzheimer és escoltar-la. És possible que tingui preguntes o preocupacions en les quals puguis ajudar-lo, i pot ser que vulgui el teu consell sobre les opcions de tractament.

Si coneixes bé a la persona, és important que parlis dels seus interessos i esbrinis què li agrada fer. Això t’ajudarà a idear activitats que puguin mantenir-lo ocupat i donar-li un sentit a la seva vida.

També hauries d’animar-li en la mesura que sigui possible fent-li comentaris positius quan faci alguna cosa bé, encara que només sigui preparar l’esmorzar o doblegar la roba correctament. A més a més, pot fer tasques que li permetin una certa independència, com netejar la casa o regar les flors.

És important saber què vol fer la persona i com pots ajudar-la a fer-ho

Quan una persona té la malaltia d’Alzheimer, és important saber el que vol fer i com pots ajudar-lo a fer-ho.

· Pregunta-li què vol fer. Si no ho sap, pregunta-li què li agradaria fer.

· Si no pot decidir per si mateix, pots ajudar-lo oferint-li suggeriments o fent-li preguntes.

· Pot ser que els teus suggeriments no li serveixin, si és així, prova amb uns altres fins que un sigui acceptable per a tots dos. Si cap d’aquestes opcions resulta atractiva per a cap dels dos, potser no hi ha res més que haguem de fer en aquest moment, potser amb asseure’ns tranquil·lament junts sigui suficient!

Sigues sincer sobre com et sents, però sigues positiu!

Hi haurà moments en els quals et sentis trist, enfadat o frustrat. És normal que sorgeixin aquestes emocions quan un ser estimat té la malaltia d’Alzheimer. Però també hi ha coses positives que poden ocórrer com a resultat del diagnòstic. De fet, el millor és que deixis de costat qualsevol pensament negatiu sobre el teu ser estimat i et centris en el que encara conserva: el seu sentit de l’autoestima i la dignitat, la seva capacitat per a estimar als altres o els seus records de fa molt temps (que poden semblar d’ahir).

Hi ha moltes coses que pots fer per a mantenir-te en contacte i ajudar a algú que té la malaltia d’Alzheimer

Anima a la persona a participar en activitats que li facin sentir-se bé. Quan a una persona se li diagnostica la malaltia d’Alzheimer, sovint comença a evitar les interaccions socials. No obstant això, estar envoltat d’altres persones, i especialment de les que ens estimen, és una de les nostres majors fonts de felicitat i consol en moments difícils com aquest, així que anima al teu ser estimat tot el possible!

És important recordar que la persona que pateix la malaltia d’Alzheimer continua sent la mateixa persona que era abans que li diagnostiquessin la malaltia. No és una persona diferent.