Categories

Com la música pot millorar la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer

Com ja coneixem, avui en dia, l’Alzheimer és una malaltia sense cura definitiva. No obstant això, els tractaments que reben les persones que la pateixen, poden arribar a millorar la seva qualitat de vida.

La música és un dels components que més s’utilitzen en aquests tractaments, pels seus altíssims beneficis fàcilment aplicables i a baix cost. Els estudis assenyalen que es necessita molt poc temps, diners i esforç per a percebre els beneficis que la música proporciona al nostre sistema nerviós central.

Quins beneficis té la música pels pacients amb Alzheimer?

Tots escoltem música cada dia, és un dels elements més presents en el nostre dia a dia, i encara que no ho sembli, és un dels millors entrenaments en l’àmbit cerebral.

Quan la música arriba a les orelles, les ones sonores es converteixen en impulsos nerviosos que viatgen a diverses àrees de cervell estimulant una enorme quantitat de zones com les encarregades de la memòria, el moviment o l’estat d’ànim. En aquest sentit la música genera importants beneficis per la nostra salut.
Els experts estan aprofitant aquest poder per ajudar als pacients d’Alzheimer a alleujar els símptomes que aquesta malaltia causa.

S’ha demostrat que la música té una alta vinculació amb les emocions. Una cançó pot transportar-nos a la infància, al moment més feliç de les nostres vides, al més trist, pot potenciar l’evocació dels records propis i les experiències viscudes.

En el cas de les persones amb demència, aquest efecte es veu altament potenciat si les cançons són significatives per elles, si ja tenen una forta vinculació emocional amb els seus records i vivències.
L’existència d’aquest vincle entre la música i les emocions potenciarà l’evocació dels records propis i les experiències viscudes.

Per aquest motiu, la música és un dels elements més utilitzats en teràpies amb persones amb Alzheimer. Periodicament, especialistes en musicoteràpia visiten els centres de les Associacions de FAFAC per realitzar amb els usuaris sessions d’estimulació i entrenament de les funcions cerebrals. Una activitat que a més de ser molt positiva, els ho fa passar d’allò més bé.