Categories

CEAFA demana compromís polític en el Congrés “per a canviar les vides de les persones amb demència”

La Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) ha inaugurat avui la jornada ‘Zero omissions. Zero Alzheimer’ en el Congrés dels Diputats juntament amb Neuraxpharm amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, que es commemora demà dimarts 21 de setembre.

L’objectiu és posar sobre la taula el valor i la importància del diagnòstic precoç i precís com a punt de partida per a desenvolupar un abordatge integral de la malaltia d’Alzheimer, i de qualsevol forma de demència, que ajudi a “arribar a temps” en la detecció de casos.

Aquesta principal reivindicació, juntament amb moltes altres dirigides als agents públics i privats que intervenen en la lluita contra l’Alzheimer han estat presentades aquest matí a la sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats.

En aquest sentit, Cheles Cantabrana, Presidenta de CEAFA, ha detallat que ‘Zero Omissions. Zero Alzheimer’ gira entorn de la idea de la necessitat de mantenir la dignitat i els drets de les persones que pateixen la malaltia a través d’un accés àgil als recursos sanitaris i socials i posant sobre l’agenda política les demandes del col·lectiu.

“Perquè les nostres accions es converteixin en realitat i canviïn la vida de les persones amb demència, necessitem als polítics, per la qual cosa fem una crida perquè es comprometin amb les demències”, ha reclamat la presidenta de CEAFA demanant un major compromís polític per a poder desenvolupar noves estratègies i plans.

En la Jornada s’ha deixat clara la greu situació en la qual es troba la societat amb la demència. Cantabrana ha recordat que “cada tres segons es diagnostica al món un nou cas de demència” posant sobre la taula que “l’Alzheimer és la forma més comuna de demència ja que, segons les estimacions, es xifra en un 60% dels casos”.

A aquest fet, el Dr. Guillermo García, neuròleg de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid, li suma que el 50% de les persones amb la malaltia no té un diagnòstic. “És necessària la implicació de tots els professionals sanitaris per a evitar que aquest es demori”, recorda el Dr. Guillermo García. “El diagnòstic precoç i precís juntament amb la recerca introdueixen la clau per a arribar al 0 Alzheimer”.

Per la seva part, la Presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha manifestat, en nom de tots els grups parlamentaris, el seu compromís per a “afegir la plena implicació política dels diputats en la tasca de prevenció i suport” per als qui lluiten contra l’Alzheimer. “Les persones malaltes, els seus familiars i la ciutadania en general, mereixen que els seus representants els acompanyem en aquest ardu camí, els ajudem al fet que l’oblit no traspassi les fronteres de la pròpia malaltia i, sobretot, posem a la seva disposició les capacitats d’un sistema públic sanitari i social que, per a aconseguir el nivell que volem, exigeix un impuls inajornable en les tasques de detecció i de suport a la família”, ha conclòs Batet.

La Jornada ha conclòs amb la petició del Director General d’ Imserso demanant a les entitats d’Alzheimer la seva col·laboració per a desplegar el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències. Per descomptat, CEAFA s’apunta al costat de Neuraxpharm demanant el (símbol) en El Congrés per a aconseguir #CeroOmisionesCeroAlzheimer.